Истината за велоалеите в Плевен!

16.11.2015 15:38

velo

Жълтата боя от центъра на Плевен ще бъде премахната, а велоалеите ще бъдат спешно препроектирани. Това обяви днес на брифинг в Заседателна зала на Община Плевен кметът Георг Спартански. „Проектът за велоалеите е безумен, но трябва да бъде изпълнен”, коментира той. И посочи, че велоалеите са част от големия проект „Интегриран градски транспорт”. Ако не бъде изпълнен само един компонент от него, то санкцията е 25% върху цялата стойност. В случая с велоалеите, ако те не бъдат изпълнени, санкцията за Плевен ще е в размер на около 4,5 млн. лв. върху целия проект.

Затова по време на среща със зам.-министъра на МРРБ Деница Николова Георг Спартански е успял да договори вариант за препроектиране на част от трасето. Заради тази промяна също ще има санкции, но те ще са в размер на няколко стотин хиляди лева. „Поднасям своите извинения към гражданите на Плевен, че трябваше да търпят един безумен проект по начина на неговата организация и реализация. Поемам личната гаранция, че сърцето на Плевен няма да бъде пипано и вапцано.”, заяви Георг Спартански.

В централната градска част алеите за велосипедисти няма да са очертани с боя, а ще бъдат изпълнени със светлоотразителни габъри.  

С боя трасетата ще бъдат очертани по маршрутите, които се спускат от кварталите. Това няма как да бъде избегнато.

Спартански подчерта още, че има забавяне и по останалите компоненти от проекта „Интегриран градски транспорт” – строителството на депото, изграждането на въздушната контактна мрежа и новите спирки. Крайният срок е 19 декември, но реално по думите на новия кмет от месеци не се е работило интензивно.

Забавяне има и по проекта, по който се обновява Пеещия фонтан и водните огледала. По инициатива на Спартански е проведена среща с фирмите-изпълнителки и е договорено работата по двата проекта да бъде ускорена.

Ако двата големи проекта не бъдат изпълнени в срок, неустойките ще са в размер на около 6,5 млн. лв., които са в състояние „да потопят Общината”, обясни още Георг Спартански.

Снимка: архив

#тагове:

НАЙ-НОВИ: