Румяна Богданова: В Ню Йорк всяка образователна институция има своя визия за развитието си

04.11.2015 17:36

uchiteli

От обучение в Ню Йорк преди няколко дни се завърнаха 15 училищни директори от цялата страна. Двама от тях бяха представители на училища в Плевенска област – Румяна Богданова, директор на ОУ „Васил Левски”, град Белене и Теменужка Христова, директор на ОУ „Антон Страшимиров”, село Бохот.

Пътуването бе част от програмата „Академия за училищни лидери“ , създадена от Фондация „Америка за България“. Обучението се е провело в Колежа „Банк Стрийт“, Ню Йорк. Интензивният курс е бил ръководен от признати експерти по педагогика и лидерство в образованието – Елис Скоуп и Кайл Хейвър.

„Програмата беше натоварена, но много ползотворна. Тя е специално разработена за български директори и се фокусираше върху инструменти за ефективно училищно лидерство, педагогиката на 21 век, създаване на професионална учебна общност в училище и нови похвати за въвеждане на проектно-базирано обучение”, разказа пред „Плевен за Плевен” Румяна Богданова. В рамките на програмата училищните директори са посетили различни американски училища и са обменили опит с американските си колеги.

uchiteli 1

„По време на обучението преминахме през динамични упражнения и задачи, чрез които придобихме умения за идентифициране, анализиране и справяне с проблемите в училище. Впечатли ме това, че в Ню Йорк всяка образователна институция има своя визия за развитието си от гледна точка на интегриране на нови образователни методики и технологии в учебния процес, професионалното развитие на ученици и учители, въвличане на учениците в управлението на училищната общност и в интерактивен учебен процес”, коментира Богданова. И добави: „Визията и духът, който цари в училището се забелязва още от входа. Не е необходимо да се разписва на хартия, всичко е ясно само като погледнеш коридорите и класните стаи, кабинетите и учебните пространства. Дори не е нужно да разговаряш с ученици и учители, за да усетиш настроението и атмосферата на сътрудничество, които царят в училището”.

Групата от България е посетила 6 различни училища, всяко с различна визия.

„В училищата в Америка се работи с разбиране на индивидуалните потребности и интереси на всяко дете, с ангажиране на учениците в смислено изследване на реални житейски проблеми в техните квартали, чрез целенасочено използване на материали, които помагат за взаимодействие с физическото и социалното обкръжение . Така се изгражда солидна основа от знания по всеки предмет, които водят до изследователски умения у учениците – от придобиване на знания, към анализ и решаване на проблеми, реални и значими за тях”, добави още Румяна Богданова. По нейните думи на учениците се осигуряват множество възможности и средства, за да представят своите разбирания и резултати от реализираните проекти. В дейностите си учениците се насочват как да използват разбиранията си като граждани, поддръжници на демократичния процес, ангажирани и допринасящи за социални промени. „Посещението и обучението в Ню Йорк ни зареди с много позитивна енергия и желание за промяна”, каза в заключение Румяна Богданова.

 Снимки: личен архив

#тагове:

НАЙ-НОВИ: