Двама училищни директори от област Плевен се обучават в Ню Йорк

21.10.2015 9:07

rumi11

Директорите на ОУ „Васил Левски”, гр. Белене и на ОУ „Антон Страшимиров”, село Бохот – Румяна Богданова и Теменужка Христова в момента участват в професионално обучение в Ню Йорк. Общо в САЩ са 15 школски директори от страната – има колеги от градовете Пловдив, Варна, Русе, Видин, Разлог, Разград, София, информира за „Плевен за Плевен” от Ню Йорк Румяна Богданова. Тя коментира, че програмата на обучението е доста интензивна и интересна.

temenujka1

direktori 11

Пътуването на училищните директори е организирано от Фондация „Америка за България“ и е част от селективната програма „Академия за училищни лидери“. По време на престоя си в Ню Йорк българските училищни ръководители ще имат възможност да посетят местни училища и да обменят опит с американски колеги.

Програмата „Академия за училищни лидери“ на Фондация „Америка за България“ и Института за международно образование /Ню Йорк/ за втора година избира български директори на държавни и общински училища за професионално обучение с водещи педагогически специалисти от САЩ. Специално разработената за България програма се фокусира върху инструменти за ефективно училищно лидерство, педагогиката на 21 век, създаване на професионална учебна общност в училище и нови похвати за въвеждане на проектно-базирано обучение.

bruklin

В резултат на 8-дневния семинар, който се проведе през април, всички участници разработиха иновационни планове за развитие на своите училища в сътрудничество със специалистите от Колежа Банк Стрийт. На базата на плановете за развитие, обучителите са определили и 15-те участници, които да продължават в момента обучението си в Ню Йорк.

Снимки: личен архив, Румяна Богданова

rumi 12

rumi 31

#тагове:

НАЙ-НОВИ: