Плевен сведе глава пред делото на народните будители

01.11.2015 12:03

1.11.ritual1

С тържествен ритуал пред паметника на Иван Вазов в двора на едноименното училище в Плевен бе отбелязан Денят на народните будители – 1 ноември. Почитта си към делото на будителите изразиха областният управител Ралица Добрева, председателят на Общински съвет – Плевен Дарин Ангелов, вр.и.д кмет арх. Трифон Иванов, зам.-кметът Дамянка Владимирова, секретарят на Общината Бранимир Мирчев.

1.11.ritual2
В Деня на народните будители всички ние се прекланяме пред големите българи, за които духовността е не само призвание, а и същност и мисия, каза в словото си по повод празника арх. Трифон Иванов. Той изтъкна, че векове наред българската духовност е била и остава стожер на националното ни достойнство и памет, пазител на вярата и езика, най-безценната реликва в историческата ни съкровищница.

1.11.ritual3
Безброй радетели за българското самосъзнание – книжовници, просветители, духовници, борци за национално освобождение, вградиха своята любов към Родината, таланта, енергията, мъдростта и волята, смелите си мечти в светилището на българската духовност, посочи още арх. Иванов, допълвайки, че всички можем да се гордеем с техните съвременни следовници – нашите учени, творци, млади таланти, посветили живота си на културата и образованието. Трифон Иванов посочи, че безспорните им постижения ни дават самочувствие на българи и достойна част от европейската общност с уникалния ни дух, светоусещане и култура. Също така, в словото си той подчерта, че днес е ден на признателност, но и на размисъл за ценностите на нашето общество, за приемствеността, за приоритетите в нашата страна. Нека по-често се докосваме до магията на фолклора, до безценното послание на книгата, до вълшебството на мелодията, до хармонията на картината, до дръзката научна мисъл, създали пред света неподражаемия образ на България, призова арх. Иванов.

1.11.ritual4

 

1.11.ritual5

 

1.11.ritual6

#тагове:

НАЙ-НОВИ: