Съветниците от АБВ: Кметът на Община Никопол еднолично е подписал договор по ТГС България –Румъния 2007-2013, с клауза в него, поставяща Община Никопол пред риск от фалит

23.03.2015 8:24

Идеята за изграждане на защитно съоръжение за предпазване на населението на гр.Никопол от наводнения от р.Дунав е обмисляна от много ръководства на Община Никопол. През 2007 г. е разработен мащабен идеен проект за изграждане на защитно съоръжение за предотвратяване риска от наводнения от р.Дунав, включващо изграждане на защитна стена по крайбрежието на реката, дълбоки дренажни системи, свързани с канализационната система и пречиствателната станция на града и мощна помпена станция, която да отвежда подпочвените и скатните води, които са много сериозен проблем при повишаване нивата на р.Дунав.

nik4

През 2014 г. идейния проект при неизяснени обстоятелства е коренно изменен и придвижен за изпълнение. Според експерти в сегашния си вид проекта за защитно съоръжение има тотални несъответствия и сериозни пропуски, които няма да решат проблема с наводненията от р.Дунав. На 04.09.2014 г. Кмета на Община Никопол, без да е подсигурил финансиране за изпълнение на проекта „Предотвратяване на риска от наводнения от р.Дунав при Никопол- Турну Мъгуреле – предпоставка за опазване на околната среда в трансграничния регион”, и без взето решение на Общински съвет-Никопол за осигуряване на източник на финансиране за изпълнение на дейностите, заложени в проекта, подписва ЕДНОЛИЧНО, без задължителен втори подпис от лице, отговорно за счетоводните записи, Договор за безвъзмездна финансова помощ в Министерство на регионалното развитие и благоустройство № РД-02-271/ 04.09.2014 г. за 9 487 304,16 лв., от които собствено участие 206 083,49 лв.. Подписвайки еднолично този договор първо Кмета на община Никопол нарушава разпоредбите на чл.13, ал.3, т.3 от Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор, който гласи : „Ръководителите на организации в публичния сектор създават и прилагат контролни дейности, които включват най-малко: система за двоен подпис, която не разрешава поемането на финансово задължение или извършване на плащане без подписите на ръководителя на организацията по чл. 2 и лицето, отговорно за счетоводните записвания.”

Второ , Договора, който Кмета на община Никопол ЕДНОЛИЧНО подписва, съдържа високорискова за финансовото състояние на Община Никопол клауза със следния текст: чл.7, чл.2 – „В случай на недостиг на средства на ниво Програма, Партньора (Община Никопол) приема да осигури необходимите средства за изпълнението на проекта, съгласно одобрената Апликационна форма и в съответствие с европейското и националното законодателство”, което накратко означава, че ако по програма ТГС парите се изчерпат всичките тези милиони ще останат за сметка на гражданите на Община Никопол, което неминуемо би довело Общината до фалит.

По време на общественото обсъждане за теглене на заем от 7 023 806,61 лв., проведено на 09.12.2014 г. експертите на Община Никопол не споменават и дума за теглене на заем, за размера на заема, за лихвените проценти, за финансовата институция, от която ще се иска заем, а се обяснява от проектанта какво представлява самия проект, което е видно и от Протокола от общественото обсъждане.

Финансовото състояние на Община Никопол е тревожно. Общината вече има един изтеглен заем в размер на 9 036 813,31 лв. за финансиране на дейности по Проект DIR-5112122-3-68 “Изграждане на регионалната система за управление на отпадъците в региона Левски (Никопол), който е определен също за РИСКОВ от Министерство на околната среда и водите с писмо от 18.02.2015 г.. Изтеглен е и неизгоден кредит с лихвен процент от 9,5 % от банкова институция в размер на 180 000 лв. през 2013 г., за финансиране на болницата в град Никопол, който е похарчен безследно, но трябва да се върне през 2015 г..

В Общински съвет-Никопол надделя здравия разум, въпреки настиска върху общински съветници от ПП АБВ и ПП ГЕРБ. На заседанието на Общински съвет-Никопол на 21.01.2015 г., когато трябваше да се вземе решение за теглене на заем 7 023 806,61 лв. за финансиране на дейности по проект „Предотвратяване на риска от наводнения от р.Дунав при Никопол- Турну Мъгуреле – предпоставка за опазване на околната среда в трансграничния регион”, обезпокоителен е факта, че Кмета на Община Никопол отсъства от заседанието, материалите бяха внесени за разглеждане в последния момент, което наложи Общински съвет-Никопол да заседава извънредно, а представянето на дейностите по проекта пред общинските съветници се проведе сутринта преди заседанието на Общински съвет-Никопол, вероятно за да останат и общинските съветници без пълна информация и възможност да изяснят неясноти и да потърсят отговори на въпросите – както на техните, така и на населението.

По време на своето заседание на 21.01.2015 г. Общински съвет-Никопол не прие решение за теглене на нов заем в размер на 7 023 806,61 лв., с ясни и конкретни мотиви, изразени в протокола от заседанието на Общински съвет-Никопол – липса на информираност на общинските съветници, на населението, изразени опасения за финансовата стабилност на Община Никопол, свързана с теглене на нов заем, проведено обществено обсъждане за теглене на заем, в което не се споменава и дума за заем, а се представя проекта, огромни съмнения относно ефективността на проект и срока за изпълнението му.

От всичко гореизложено, като отговорни общински съветници от групата на ПП АБВ –инж. Мария Георгиева – председател на Общински съвет-Никопол, Яница Йорданова- председател група съветници на ПП АБВ в Общински съвет-Никопол, инж.Любен Лаков – Председател на постоянна комисия по бюджет, финанси, управление на собствеността, приватизация и общински фирми в Общински съвет-Никопол и д-р Даниела Венелинова – член на Постоянната комисия по здравеопазване, спорт, туризъм и младежки дейности, в Общински съвет-Никопол, считаме за наш граждански и морален дълг да не подкрепяме искането на Кмета на Община Никопол за теглене на нов заем.
Позиция на групата съветници от АБВ-Никопол

#тагове:

НАЙ-НОВИ: