Световен ден на почит към българските католически свещеници епископ Евгений Босилков, Камен Вичев, Павел Джижов и Йосафат Шишков.

13.11.2014 8:34

Световен ден на почит към българските католически свещеници, обявени от папа Йоан Павел II за блажени — епископ Евгений Босилков, Камен Вичев, Павел Джижов и Йосафат Шишков. Католическата църква отбелязва литургично паметта на тези четирима български Мъченици, пролели кръвта си като свидетелство за християнската си вяра и верността си на църковното единство.

bosil
Винченцо Босилков е роден на 16 ноември 1900 г. в Белене. Още съвсем млад поема по пътя на свещеническото си и монашеско призвание в Конгрегацията на Отците Пасионисти. Учи в Белгия, Холандия и Италия, след което работи като свещеник в енориите в Русе и Бърдарски геран. През 1946 г. е назначен за Апостолически Администратор, а през 1947 г. – за Епископ на Никополската Епархия. Осъществява пастирското си служение в изключително трудните условия на тоталитарния комунистически режим в България, но остава докрай велен ва Христос и на Църквата. Осъден е на смърт на скалъпен процес и е разстрелян в Централния Софийски затвор на 11 ноември 1952 г. Провъзгласен е за Блажен от Папа Йоан Павел II на 15 март 1998 г. Съпокровител е на нашата Никополска Епархия.
Петър Вичев е роден в с.Срем, Бургаско, на 23 май 1893 г. Постъпва в Ордена на Отците Августинци Успенци, където получава името Камен. Следва в Белгия и Франция; през 1921 г. и ръкоположен за католически свещеник от източен обряд. Преподава в Пловдивския Колеж „Свети Августин“.
Йосиф Джиджов е роден в Пловдив на 19 юли 1919 г. Като монах в Ордена на Отците Августинци приема името Павел. Ръкоположен е за свещеник през 1945 г. и работи в колежа „Свети Августин“ в Пловдив.
Роберт Матей Шишков е роден на 9 февруари 1884 г. в Пловдив. в Ордена на Отците Августинци Успенци получава името Йосафат. Ръкоположен е за свещеник през 1909 г. преподава в Колежа „Свети Августин“ в Пловдив, след това е директор на Малката семинария в Ямбол. От 1937 до 1951 г. служи в католическата енория във Варна.
Тримата Успенци получават смъртна присъда на процеса срещу католическите свещеници в България през 1952 г. Разстреляни са заедно с Монсиньор Евгений Босилков на 11 ноември 1952 г. Папа Йоан Павел II ги провъзгласява за Блажени в Пловдив на 26 май 2002 г.
По информация от интернет

#тагове:

НАЙ-НОВИ: