Васил Антонов: На път сме да се превърнем в първата страна износител на реактори, която не произвежда такива

19.09.2014 14:18

19.09.antonov

Казусът с АЕЦ „Белене“ има два решения – или арбитражът завършва със споразумение и строежът продължава при определени параметри, или не се стига до такова, от което пък произлизат последствия за българската страна. Това коментира на пресконференция вторият в листата на коалиция „БСП – лява България“ в Плевен, Васил Антонов. За съжаление, това не се коментираше през последните месеци, за да не повлияе по някакъв начин на процеса, посочи той.
Антонов подчерта, че България има подписан договор и категорично трябва да върви към промяна на обстоятелствата и завършване на проекта. „В противен случай има реална опасност да се превърнем в първата страна в света, която без да е производител на реактори, продава втори реактор. Както стана с първия реактор – за него се плати милиард, след което бе продаден за около 110 милиона. Ето това ще се случи, ако нямаме споразумение, само че сега размерът неустойките е доста по-голям“, заяви той.
Колкото до съдбата на първия реактор, Васил Антонов разкри, че той е монтиран и произвежда ток в Подмосковието. В тази връзка, кандидат-депутатът припомни за многобройните сигнали на различни екодвижения, че реакторът бил изключително вреден. Без съмнение, ние ще лобираме и ще работим в посока продължаване на строежа на АЕЦ „Белене“, допълни Антонов.
Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: