Доц. Георги Хинов: Рецензиите на професионалистите говорят най-ясно за нивото на Северняшкия ансамбъл

13.11.2013 15:33

Пресконференция по повод новия спектакъл на Северняшкия ансамбъл – „От извора”, който плевенчани видяха на 31 октомври, дадоха днес директорът на Ансамбъла доц. Георги Хинов и част от неговия екип. След срещата с медиите екип на „Плевен за Плевен” бе поканен в репетиционната на Северняшкия, където с доц. Хинов разговаряхме по повод публикуваното в нашата медия интервю с бившия ръководител на Ансамбъла, Джейлян Демирев и неговата позиция за начина на ръководене на културния институт. Вместо право на отговор, Георги Хинов ни предостави рецензиите за спектакъла на специалисти в бранша. Ето какво се казва в тях:

13.11.hinov
Проф. Димитрина Кауфман и Мария Кауфман:
„Хореографът Георги Хинов се утвърди на българската сцена, като изключително оригинален автор на произведения, превърнали се в кулминационни моменти в програмите на най-добрите ни ансамбли в продължение на няколко десетилетия. В този спектакъл Хинов показва на ново равнище своите виждания за музикално-танцова композиция – бягство от симетрията, полифонично, полиметрично и многопластово развитие на формата, повторяемост на най-ярките елементи и превръщането им в мантри… Само за няколко месеца Северняшкият ансамбъл „Иван Вълев” е във възход, той търси и намира своите предишни измерения, своя авторитет, който притежаваше… Последните две десетилетия жанрът на народните хорове и ансамбли е в застой. Липсваха нови идеи, които да го движат напред. Точно такъв новаторски спектакъл, представен от доц. Хинов и артистите от Северняшкия ансамбъл, който заразява и изпълнители, и публика, може да възвърне преклонението на българите и българските институции към най-българското – изкуството на народните ансамбли”.
Стоян Господинов – главен художествен ръководител на ПФА „Добруджа” – Добрич:
„…С тези професионални и невероятни изпълнения на танцьорите, с фееричните гласове, идващи от дълбочината на вековете, музикантите с изключително висока музикална култура и тази огромна палитра от костюми, ме направихте щастлив в тези два часа и половина. Личи една невероятно прецизна работа на твореца и хореограф-постановчик – доц. Георги Хинов, на консултанта Генчо Генчев, на композитора Веселин Личев, на диригента на хора Анелия Макавеева, на диригента на оркестъра Мариян Туджаров… Видях, че професионалистите, които работят в този ансамбъл сега, не се ограничават само с интерпретацията на известни традиционни песни и танци. Видях, че те издирват, съхраняват и популяризират огромното богатство не само на този район, но и на всички етнографски области на България”.
Любчо Василев – зам.-председател на СБМТД и директор на ПФА „Мизия” – Търговище:
„Този спектакъл се превърна в един празник за обществеността на вашия град, както и еталон за реализация на творческите идеи на постановчика. Добрият вкус прозира във всеки детайл на сценичното изкуство. От красивото костюмиране до артистичността в поведението на музиканти и танцьори. Добре подбран репертоар, предлагащ сериозни изпълнителски и авторски проблеми, защитени по най-достоен начин. Личи майсторството на главния художествен ръководител доц. Хинов при пренасянето на автентичните образци на сцената и превръщането им в изкуство от най-висша категория”.
Марио Егов – главен художествен ръководител на ПФА „Странджа” – Бургас:
„За мен, а без съмнение и за всички зрители в залата, това бе една прекрасна и незабравима вечер, изпълнена с много настроение, създадено от виртуозните изпълнения на танцьори, музиканти и певци… С присъстващото забележително, както стилово, така и жанрово разнообразие, с дълбочината на замисъла и изпълнението му, спектакълът напълно оправда името „От извора”. Под вещото ръководство на доц. Георги Хинов Северняшкият ансамбъл разкри едно ново лице на традицията, наречена българско фолклорно изкуство. За пореден път доц. Хинов показа, както широко познаване на автентичния фолклор, така и ненадмината способност в обработката и сценичното му превъплъщение”.
Румян Занев – главен художествен ръководител, директор и хореограф на Капанския ансамбъл – Разград:
„Няма да скрия, че съм силно впечатлен от видяното в един отлично конструиран спектакъл, тематично подчинен на заглавието „От извора”. Чудесен сценарий и режисура на доц. Хинов, подплатен с обработени и автентични песни от Средна, Северна и Северозападна България, с високото професионално ниво на солистите на танцовия колектив, хора и оркестъра. „От извора” е спектакъл-разговор, душевност, преживяване, вълнение, което обедини творец, изпълнител и зрител. И ни направи подвластни на магията на докосването между традиция и съвременност, между нас и идните поколения”.
Валентин Василев – председател на Дружеството на хореографите – Варна:
„Това е поредният творчески проект на новия директор доц. Георги Хинов, който се отличава с новаторско авторско мислене, защитено актьорско майсторство и професионализъм. Под неговото ръководство, като режисьор и хореограф-постановчик на спектакъла „От извора”, бе показана новата визия на Ансамбъла. Всички музикално-танцови постановки, оркестрови пиеси и вокални изпълнения от различните етнографски области имаха своето виртуозно представяне в спектакъла”.
Генчо Генчев – композитор:
„Дълбоко ме впечатлиха не само танцовите постановки с подбрани фолклорни движения от всички кътчета на Северозападна България, но и позабравените шедьоври на песните от Плевенско, Тетевенско, Габровско. Неравноделните ритми и разходката по всички фолклорни области ми доставиха истинско удоволствие с майсторското изпълнение на оркестрантите… Аз не съм хореограф, но имам претенции да разбирам и различавам автентичното от производното и си позволявам да дам много висока оценка за вашите авторски танци и то най-вече за запазването на стиловите особености. В тях видях не само много автентични хора, видях умелото вплитане на автентичното със съвременното, без което не може. Всичко това не би могло да се постигне без прекрасните танцьори, певици и оркестранти. Браво!”.

13.11.hinov1
„Плевен за Плевен” е готов да даде възможност и на други специалисти аргументирано и професионално да споделят своето мнение

#тагове:

НАЙ-НОВИ: