Първи шахматен турнир „Млад гросмайстор“ в Плевен

06.11.2013 7:56

На 2 и 3 ноември в хотел „Балкан“ стартира веригата „Млад гросмайстор“ за новата учебна година.Както и през миналата година, СКШ „Плевен 21“ ще бъде домакин на 5 регионални надпревари за деца до 16 години през месеците ноември, декември, януари, февруари и март. Веригата цели популяризирането на шахматната игра сред учениците и е част от мащабна програма „Надеждите на България“. Такива вериги се провеждат паралелно и в още 4 града, партньори в проекта- Пловдив, Благоевград, Шумен и Варна. След изиграването на петте ежемесечни турнира се излъчват 80 финалиста- по 16 от всеки център, които продължават да се състезават вече на национално ниво. Там пък ще се определят четирите отбора на България за участие в единадесетото издание на международния фестивал „Надеждите на света“.

shah2

Общо 48 деца на възраст от 5 до 16 години от Плевен, Враца и Червен бряг се включиха в първото издание на „Млад гросмайстор“ за учебната 2013/ 14 година. Тази година домакините от СКШ“Плевен 21″ разделиха състезателите в три отделни турнира с един и същи регламент- Швейцарска система в 7 кръга с 60 минутна контрола. Заелите първите четири места по възрастови групи- 8, 10, 12 и 16 години, бяха наградени със спортни екипи, а всеки участник си тръгна с грамота и натрупани точки за генералното класиране в края на месец март.

В турнира на най-малките до 8 години се записаха 10 деца, които са посещавали тренировките в лятното шахматно училище на СКШ“Плевен 21″. Най-малкият участник бе 6-годишният Кристиян Кирков от Детска градина „Кокиче“ Плевен, който събра 2 точки. Класирането тук оглавиха трима първокласника с равен брой точки:

1. Кристиан Милев – НУ „Христо Ботев“, Плевен, с 6 точки
2. Иван Червенков – СОУ „Иван Вазов“, Плевен, с 6 точки
3. Пламен Василев – НУ „Отец Паисий“, Плевен, с 6 точки
4. Виктор Тодоров – НУ „Христо Ботев“, Плевен с 4 точки

Учениците до 10 и до 12 години се състезаваха в общ турнир с две отделни класирания. Тук се записаха общо 27 участника, голяма част от тях вече изявени състезатели, картотекирани в клубове. Най-голям точков актив натрупа 9- годишният Валентин Митев, който със спечелените 6 точки се класира първи в целия турнир. През месец юли в кк „Св. Константин и Елена, състезателят на СКШ „Плевен 21“ спечели първото място и на финалната точка от състезанията през миналата учебна – Десетия международен фестивал „Надеждите на света“.

shah1

Ето наградените състезатели до 10 и до 12 години:

1. Валентин Митев – НУ „Христо Ботев“, Плевен, с 6 точки
2. Михаил Кирков – ГПЧЕ, Плевен, с 5 точки
3. Стивън Василев – НУ „Ив. Младенов“, Враца, с 5 точки
4. Преслав Вельов – СОУ „Петър Берон“, Червен бряг, с 4,5 точки

1. Стилиян Нановски – МГ „Гео Милев“, Плевен, с 5 точки
2. Георги Игнатов – НУ „С. Врачански“, Враца, с 5 точки
3. Никола Ненков – МГ „Гео Милев“, Плевен, с 5 точки
4. Владимир Върбанов – МГ „Гео Милев“, Плевен, с 4,5 точки

В турнира до 16 години се конкурираха общо 11 състезатели , сред които и участници на Световни и Европейски първенства. Едноличен победител с 6 точки стана 14-годишната Гергана Димитрова, ученичка от Плевенската МГ „Гео Милев“. Втори се класира Давид Цветанов от ОУ“ Йордан Йовков“ Плевен с актив от 5,5 точки. Третото място зае Цветомир Борисов от ГПЧЕ Плевен с 4,5 точки. Четвъртата награда получи Никол Илиева, ученичка в МГ „Гео Милев“ Плевен с 4 точки.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: