Карате клуб „ Спартак-Плевен” с 11 медала от Световното в Нови Сад

17.10.2013 11:38

От 11 до 13 Октомври в сръбския град Нови Сад се проведе Световното първенство по Шотокан карате-до на Световната карате организация SKDUN.
На първенството взеха участие 42 държави от целия свят и 1840 състезатели от 8 г. до ветерани. Българския национален отбор излъчи 96 състезатели от всички свои центрове в страната развиващи шотокан карате-до.Плевенския карате клуб „ Спартак-Плевен” селектира 14 състезатели, които спечелиха общо 11 медала в условия на силна конкуренция-2 златни, 1 сребърен и 6 бронзови от индивидуални дисциплини и 1 златен и 1 сребърен медал от дисциплината кумите отборно.
Според регламента на първенството състезателите са разпределени на възрасти от 8 годишни до ветерани и имат възможност да премерят сили в 5 дисциплини-за най-малките до 12 г. кихон кумите и ката, а за останалите възрасти ката, шобу кумите, ката отборно и кумите отборно. „Спартак-Плевен” премери сили във възрастовите групи от деца до младежи и девойки в 4 от петте дисциплини и в трите нива на техническо развитие.

snimka1

При начално техническо ниво ( бели и жълти пояси ) ни представиха отлично 3 състезатели, като донесоха 2 световни титли и 1 бронзов медал.
Единият златен медал е на Никола Йотов при 8-9 г. момчета в дисциплината кихон кумите, който в трите състезателни кръга безапелационно надви съперниците си с по 5:0 съдийски гласа. Никола участва и в ката, като там в конкуренция от 16 състезатели се класира шести.
Втората шампионска титла е на Гергана Атанасова , 8-9 г. момичета в същата дисциплина. Гергана също реализира 3 победи в конкуренцията на 15 състезателки.
Бронзовия медал спечели Никола Чонов отново в същата възрастова група и дисциплина. Никола реализира 2 победи и 1 загуба на полуфинала, което го постави на третото място на стълбичката до съотборника му.
Тези резултати децата постигнаха благодарение на ежедневни тренировки през 3 годишната си подготовка в Клуба.

В групата при средно техническо ниво ( зелени и сини пояси ) Клуба заложи на двама свои състезатели-Петя Николова и Кристиян Петракиев, който е ученик в Спортно училище профил „ карате”.
Истински фурор предизвикаха уменията на Кристиян по време на срещите му в дисциплините кумите индивидуално 14-15 г. момчета , кат. до 60 кг. и отборно кумите за същата възраст в категориите до 55 кг. и микс. Предвид факта, че Кристиян тренира от 1 учебна година, той показа изключително техническо ниво и това му донесе бронзов медал в кумите след 4 кръга и 19 състезатели. С това той доби право да участва и при ниво „майстори” в отборните дисциплини допринесе значително за победите на отборите си. В отборните му участия завършили със златен и бронзов медал той реализира общо 4 победи и една равна среща. Това отведе отборите му на първото място при 14-15 г. микс юноши и девойки и на второто място при 14-15 г. юноши кат. до 55 кг. Петя Николова също достигна до бронзов медал в кумите при 12-13 г. девойки , кат. над 45 кг. На полуфинала при резултат 2: 1 точки тя претърпя загуба и това и отреди 3-тото място. Петя постигна този резултат в компанията на 15 състезателки.
9 състезатели представиха Клуба при майсторското ниво (черни и кафяви пояси).

snimka2
Росица Николова спечели единствения медал от дисциплината ката за Клуба. Сред 24 девойки на възраст 18-20 г. ( самата тя преди едва 2 месеца навърши 18г.) тя се класира 3-та в тази изключително субективна дисциплина. Това е 4 –ти медал от голямо първенство за Росица след бронза на Световното през 2011 г. в Италия, среброто от ЕПървество през 2012 г. и таз годишното трето място от Европейското първество в Унгария. С това Росица доказа , че притежава световна класа и е сред елита в дисциплината си. Тя тренира от 8 години ежедневно и притежава черен пояс, 1 дан, защитен пред Световната шотокан карате федерация. Въпреки факта , че през пролетта и предстоят матури за дипломиране, тя заяви , че не смята да прекратява състезателната си кариера и отново ще разчитаме на нея през идната година на Европейското първенство.
Голям успех реализираха Бетина Кисьова и Петър Петров ( ученик в Спортното училище) при 16-17 г. юноши и девойки в кумите. След едногодишна пауза и двамата се завърнаха в тройката- Бети се класира трета сред 28 състезателки в кат. до 57 кг., а Петър стана Вицесветовен шампион сред 30 състезатели в кат.над 70 кг. И двамата изиграха повече от 4 кръга и допуснаха по една загуба-Бети на полуфинала, което и отреди третото място, а Петър на финала срещу другият български състезател в категорията. На Държавното първенство през тази година Петър надви същия този състезател и грабна републиканската титла, но този път размениха ролите си. Благодарение на отличното си представяне те добиха статут на нацинални състезатели за 2014 г. и на тях ще се разчита отново да представят България на високо ниво в своите категории.
Бронзов медал при 12-13 г. юноши в майсторско ниво спечели Ивайло Боев, който се състезава на кумите, кат. над 50 кг. Ивайло реализира 2 победи и 1 загуба и са нареди в тройката на света за 2013 г.

Общо 2 медала – златен и сребърен , донесоха на България състезателите на Клуба от отборните срещи в кумите. Съставън на отбора при кадети 14-15 г. беше Марк Томов, Кристиян Петракиев и Тодор Тодоров. С най- голям принос за победите на отбора е Кристиян Петракиев , който не допусна загуба в срещите до финала, а Марк Томов изведе отбора си след критичен момент до финала , където претърпяха загуба с 2 на 1 срещи в полза на Беларус.
В другата отборна дисциплина, където отбора беше съставен от момичета и момчета смесено ( отново 14-15 г. ) най-голям принос има Марк Томов , който отново в решаващ мач на полуфинала отведе чрез победата си отбора до финала. Там Кристиян Петракиев изигра важна равна среща, която наклони везните в наша полза и след 2 победи, 2 загуби и 1 равен двубой момчетата и момичетата с по-голям брой точки спечелиха заслужено златото!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: