Предизвикателствата пред лозарството в новия програмен период

30.08.2013 7:01

loze

Голяма част от лозята в България са изоставени и има права за засаждане на около 200 000 декара. Всеки един производител на винено грозде може да закупи тези права, за да кандидатства в следващия програмен период. Това коментира пред представители на медиите в Плевен председателят на Комисията по земеделие и храни към Народното събрание – Светла Бъчварова. Ако не разполагате с лозя, но купите правата за презасаждане, можете да го направите.
Според нея лозарството изостава в Северна, спрямо Южна България. Трябва да направим необходимото този баланс, който съществуваше в различните райони, да се запази. Тоест, в Северна България да стимулираме развитието на лозарството и преработвателната индустрия. От своя страна, следват пазарите, но това вече е свързано с възможността да предлагаме качествени вина, които също така да бъдат конкурентни от гледна точка на цената, категорична е специалистката.
Досега, производството на десертни сортове не беше подпомагано.
Възможности, обаче, съществуват и идеята е от 2014 г. това да се осъществява заедно с другите трайни насаждения, т.е. да се подпомага родната продукция със субсидии. В новия програмен период има възможност 13% от директните плащания да бъдат отделяни за подпомагане на дейности, обвързани с производство. Това ще бъдат животновъдството, трайните насаждения, включително производството на десертни сортове грозде, както и зеленчукопроизводството в някои водещи отрасли.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: