30% по-висок добив и 22-24 градуса захарност очакват тази година производителите на грозде

28.08.2013 12:00

ilv3

Институтът по лозарство и винарство в Плевен днес бе отново домакин на открит ден на десертното и виненото грозде. Събитието привлече интереса на много производители, научни специалисти от цялата страна, любители на виното.

ilv1

ИЛВ посрещна гостите си с изложба във фоайето на института, представяща над 40 сорта десертно грозде, произведено в Експерименталната му база. Сред „експонатите” бяха и новите сортове – „Рубин”, „Гарант” и „Фаворит”.

ilv2
В разговорите в кулоарите, производители и специалисти бяха единодушни, че годината е добра за лозарите, като очакванията са добивът да бъде по-висок поне с 20-30% спрямо миналата. Захарността също ще бъде висока – вероятно около 22-24 градуса, но при положение, че и есента бъде суха, както е времето досега.

ilv4

Очакванията на всички са изкупните цени да бъдат като тези през миналата година – около 0.50-0.60 лв. за килограм от винените сортове и 1-1.50 лв. за десертните.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: