Найден Зеленогорски : ГЕРБ оставят държавата в състояние на фалит!

22.02.2013 17:44

 

Naiden ZelenogorskiКак коментирате оставката на правителството и създалата се ситуация в страната?
Надяваме се президентът да поеме своята отговорност, да успее да се еманципира от ГЕРБ и да постъпи отговорно, защото моментът е критичен.Необходимо е служебно правителство от непартийни лица с голям обществен авторитет, което да организира честни и свободни избори.
Правителството на премиера Борисов подаде оставка поради катастрофално спадналото обществено доверие към ГЕРБ и лично към премиера. За втори път в новата българска история, след падането на правителството на Жан Виденов, управляващите си отиват под обществен натиск, въпреки мнозинството си в парламента. Борисовата зима по всичко напомня на Виденовата.
Резултатът от четиригодишното им управление са 400 000 нови безработни, над 100 000 затворени предприятия, стотици хиляди работещи бедни. Липсата на каквато и да е политика по доходите доведе всяко второ българско домакинство до ръба на оцеляването. Днес е ясно, че правителството на премиера Борисов и мнозинството на ГЕРБ оставят държавата в състояние на фалит.
Бихте ли участвали в служебното правителство?
Не бихме участвали . В служебното правителство не трябва да участват политически лица. То има ясен мандат и ясна задача да подготви изборите.
Надяваме се, че служебното правителство ще може да осигури честни избори, на които гласът на хората да не бъде откраднат. Тогава всички ще се изненадаме положително от резултатите.
Тъй като изборите са предсрочни, партия „България на гражданите” има ли готовност да участва в тях?
Да, готови сме. Структурите ни са изградени във всички общини, програмата ни е готова. Предлагаме на гражданите идеи за подобряване на бизнес климата в страната, за създаване на нови работни места и вдигане доходите на хората. Вярваме, че България има нужда от дясно управление, а не от леви популистки експерименти.
Още със създаването си обявихме, че искаме по-голямо гражданско участие и контрол във властта. Протестите в последните седмици показаха, че сме били на прав път.
На протестите бяха издигнати и искания за Велико народно събрание, вашата позиция?
Ние сме за сериозни промени в Конституцията. Заявихме това още преди месец. Конституцията си в сегашния й вид е изчерпала възможностите си. Имаме предложения за дълбоки реформи – да се засили връзката между отговорност и власт, да се увеличи гражданско участие и контрол, да се намали броя на народните представители. Първо обаче е необходимо да бъде променен законът за референдумите – намаляване на праговете – за да може и свикването на Велико народно събрание, и самите промени да бъдат подложени на референдум.

НАЙ-НОВИ: