Културен седмичен афиш на Плевен 29 април – 5 май

07.05.2024 13:47

ХГ ДАРЕНИЕ „КОЛЕКЦИЯ СВЕТЛИН РУСЕВ“

08 май (сряда) – Национален независим литературен кръг „Кайлъка“ представя книгата на Дария Георгиева „Обикната от Бога“. Начало – 11.00 ч.;

09 май (четвъртък) – Дружество на писателите в Плевен представя млади автори. Участват хор „Звъника“ с диригент Ваня Делийска, изпълнители от НУИ „П. Пипков“ и др. Водещ – Лалка Павлова. Начало – 17.00 часа;

11 май (събота) – Нощ в галерията с участието на хор „Звъника“ с диригент Ваня Делийска, начало – 17.00 ч. Събитието се осъществява с подкрепата на Община Плевен и е част от програмата за Празника на града.

АРТ ЦЕНТЪР 2 – КЪЩА НА ХУДОЖНИЦИТЕ

11 май (събота) – артистични работилници и музика, начало – 18.00 ч. Инициативите са във връзка с отбелязването на Нощ в музеите и галериите и са част от програмата за Празника на Плевен.

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ПЛЕВЕН

11 май (събота) – Нощ в музеите и галериите – Представяне на изложба Колекция „Армията на Бога” с оригинали и копия на средновековни и възрожденски икони на светци – начало 16.00 ч.;

Концерт от 20.30 часа в двора на РИМ – Плевен – трио „Тенорите”.

РЕГИОНАЛЕН ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ПЛЕВЕН

11 май (събота) – Програмата за отбелязване на европейската инициатива Нощ в музеите и галериите, част от празничната програма на Община Плевен за честване на 15 май – Празника на Плевен, ще започне от 19.00 ч. с изпълнения на трима изключителни музиканти инструменталисти – Формация „ГеоМарЧаЛо“ в Панорама „Плевенска епопея 1877“. Веднага след концерта Панорамата отваря свободно врати за посетители.

Във фоайето е експонирана изложбата „Реликви на Апостола“ с материали от фондовете на Регионален исторически музей – В. Търново, и Регионален исторически музей – Ловеч, която дава възможност да се докоснем до някои от съхранените лични вещи на Апостола на Свободата.

В залата за временни експозиции се намира изложбата „Съхранените спомени за войната“ – сто оригинални фотографии от колекциите на музея, представени в 16 табла, пресъздават основни моменти от Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея.

За всички  ценители на историята на хладното и огнестрелно оръжие е предвидена презентация на оръжие на воюващите сили от Руско-турската война 1877/78 г. от фонда на РВИМ – Плевен.

Членове на регионален клуб „Традиция“ – Плевен, облечени в атрактивни униформи, ще помогнат да се потопим в епохата на Руско-турската война 1877/78 г. и Плевенската епопея 1877 г.

ДКТ „ИВАН РАДОЕВ“

9 май (четвъртък) – Театър за деца – „Лакомият змей“ по Тери Джоунс, подходящо за деца над 3 години. Режисьор: Милена Мавродинова.

10 май (петък) – „Човекът от Подолск“ от Дмитрий Данилов, режисьор Васил Василев.

11 май (събота) – Театър за деца – „Храбрият малък шивач“ по Братя Грим, режисьор Максима Боева.

НЧ „СЪГЛАСИЕ 1869“, ПЛЕВЕН

9 май (четвъртък) – Комеди клуб представя Иван Кирков идва в Плевен с най-новото си шоу „Мотивиран“- зала „Емил Димитров“, начало 21.00 ч.

НЧ „Съгласие 1869“, Плевен организира национален литературен конкурс за есе/съчинение на тема: „Как да променя света“. Конкурсът има за цел да даде възможност на децата да разкажат как виждат бъдещето и да провокира тяхното въображение. Срок, форма и начин на предаване – от 1 до 31 май на e-mail: [email protected]. Отличените творби ще бъдат обявени на 20.06.2024 г. в сайта и facebook страницата на НЧ „Съгласие 1869“ – Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: