Найден Зеленогорски: Силната местна власт е в основата на функциониращата демокрация

01.04.2021 14:09

„В ЕС само 36% от приходите в местните бюджети са формирани от държавни трансфери, а в България тази величина е около 60%. Собствените приходи на българските общини, като съотношения спрямо БВП, са едва 7%, при средно около 16% за Европейския съюз” – заяви пред плевенски медии Найден Зеленогорски, кандидат за народен представител от „Демократична България” в 15 МИР – Плевен.

Зеленогорски уточни, че това е в рязко противоречие с принципа на финансова независимост, заложен в Европейската харта за местно самоуправление и затова от „Демократична България” си поставят като ключова задача въвеждането на финансова децентрализация на общините и деконцентрация на властта чрез създаване на второ ниво на местно самоуправление.

„Само когато данъците останат там, където са създадени, а не централизирано да постъпват и преразпределят от Министерството на финансите, може да  се превъзмогне огромната пропаст между Северна и Южна България” категоричен е Зеленогорски. Той посочи, че постигането на по-балансирано регионално икономическо развитие, чрез повече възможности за вземане на фискални решения на регионално и местно ниво е важен дългосрочен приоритет за „Демократична България”.

В тази насока кандидатът за народен представител изброи част от мерките, които е необходимо да бъдат предприети:

  • Налагане на модел за споделяне на данъците между държавата и общините. Един от допълнителните източници на приходи би бил 2% от постъпленията от десетпроцентния данък върху доходите на физическите лица, който е събран в рамките на територията, да остава в общинския бюджет. Това са над 800 млн.лв., които биха гарантирали до голяма степен, финансовата независимост на общините;
  • Разработване на механизъм за съвместно (от държавата и общините) финансиране на строежа и поддържането на общинските пътища;
  • Преглед на законодателството, вменяващо на общините ангажименти без осигурено финансиране по нетипични местни услуги и прехвърлянето им към централната власт;
  • Приемане на нов Закон за местното самоуправление и местната администрация и нов Закон за устройство на територията, отговарящи на предизвикателствата пред  местните власти, градоустройството и модерното развитие на населените места в България.

„Когато има силни общини и региони, има и силна държава” подчерта Зеленогорски, като допълни, че България може много повече и заслужава да заеме своето достойно място на европейската карта. Той призова да се гласува за плевенската листа на „Демократична България” с № 11 в интегралната бюлетина.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: