„Умен“ сладкиш и баница „мъкарина“ обраха точките на кулинарния фестивал в Асеново (видео + галерия)
Изключително тежка задача имаше журито, което трябваше да даде своята оценка за ястията, представени в четвъртото издание на Международния фестивал на банатските вкусотии „Традициите на моето село“ днес в Асеново. Както писахме, във вкусното състезание бяха представени 109 гозби от 29 населени места, включително и кулинарни изкушения от Нигерия, Румъния, Италия.
В тазгодишния фестивал по традиция председател бе Иван Звездев, а членове – кметът на Никопол Емил Бебенов, кметът на румънския град Винга Йон Негрей, Еми Лисичкова – представител на Платформа „Агора“ и технологът Янко Янков.
След продължителен тур по дългите маси и дълго съвещание в обедните часове журито излезе с чаканите с нетърпение резултати. В надпреварата имаше категории за „Най-вкусно ястие“ и „Най-автентично ястие“, а също така бяха връчени и специални награди. Трето място при най-вкусните ястия получиха панираните цветове от тиквички от Долни Вадим, втората награда заслужи сиренявата лютика от Мечка, а първото място бе за „умния“ сладкиш от Санадиново.
В категория „Най-автентично ястие“ трети се класира шоколадът от сини сливи от Любеново, втора стана благата турска вкусотия чатал татлъсъ от Николово, а шаранът с ориз от Ореш триумфира с първата награда.
Иван Звездев не скри, че той и колегите му са останали силно впечатлени от баницата „мъкарина“ от Ценово, която се прави три часа и която грабна специалната награда на журито. Щедрите организатори не спряха дотук с раздаването на отличията, като връчиха и приз за най-гостоприемен щанд. Негов носител станаха майсторките от Черквица, които почерпиха дегустаторите и с пивка домашна ракийка. Специална награда за своя ентусиазъм получиха също гостите от Извоареле, Румъния.
Особено внимание бе обърнато и на представените чуждестранни ястия, като трети в тази категория станаха узбекистанските пелмени, втората награда отиде при нигерийките Анита и Селестина и техният пикантен жолоф ориз, а първата бе за баницата с мак и сирене от Румъния. За майстор на банатското ястие пък бе определена Преспа Владимирова от Лозица.
НАЙ-НОВИ:
- Известни плевенчани гостуваха в ДГ “Снежанка” в кампанията „Походът на книгите” - снимки
- Работилница за великденска украса в град Левски - снимки
- Плевeнски съдии с нови мачове в Първа и Втора лига
- Лазарки от Долни Дъбник и Крушовица поздравиха общинската администрация - снимки
- Лазарки от ДГ „Иглика“ наричаха за здраве и берекет в Община Плевен - снимки
- Лазарки от 4 детски градини и ясла изпълниха с радост и топлина община Кнежа - снимки
- Лазарки пяха, играха и благославяха за здраве и берекет стопаните на Община Левски - снимки
- Малки лазарки от ДГ „Теменуга“ огласиха с песни, танци и благословии Второ РУ
- Росица Денчева се класира убедително за полуфиналите на турнир за жени в Анталия
- Плевен е домакин на тренировъчен семинар по карате с международно участие