109 кулинарни шедьоври от 29 населени места представиха на Фестивала на банатските вкусотии в Асеново (галерия)

09.08.2014 14:06

9.08.asenovo1

109 ястия от 29 населени места бяха представени на провеждащото се днес в Асеново четвърто издание на Международния фестивал на банатските вкусотии „Традициите на моето село“. Организатор на проявата, която събра стотици посетители, е НЧ „Петър Парчевич 1927“. Специални гости на фестивала бяха кметът на Община Никопол Емил Бебенов, председателят на Общински съвет – Никопол Майдън Сакаджиев, заместникът му Атанас Николов, Еми Лисичкова от Платформа „Агора“ – главният виновник за събитието, кметът на Винга, Румъния Йон Негрей, председателят на Българското дружество във Винга Франц Велчев, група от банатската общност в румънския град, ангелът на българите в Румъния – Тудор Ангел, отците Сава и Ярослав, както и кулинарният гуру Иван Звездев. Както обявиха домакините при представянето, готвачът съвсем скоро ще бъде обявен за почетен жител на Асеново.

9.08.asenovo2
За четвърта поредна година „Банатски вкусотии“ се сбъдват в село Асеново и това е един празник, на който се събират много хора, съпричастни със селото. С тези думи се обърна към присъстващите кметът на Никопол, Емил Бебенов. Той пожела на жителите и гостите на Асеново здраве и късмет. И нека когато сме заедно, когато сме единни, да се усети енергията във всички нас и да се сбъдват всички наши начинания, допълни никополският кмет.
Своето приветствие отправи и кметът на Винга, Йон Негрей, който благодари за поканата и изрази надежда, че срещите между българи и румънци ще стават все по-чести. В знак на уважение Негрей връчи подаръци на кмета на Асеново Петър Иванов и на Никопол, Емил Бебенов.

9.08.asenovo3
В кулинарната надпревара освен български участници тази година имаше и чужденци в лицето на нигерийките Анита и Селестина, които се представиха с жолоф ориз и мат пай, а също така в Асеново се представиха и съседите от Извоареле, Румъния. Докато очакваха журито да определи кои са най-добрите кулинарни шедьоври в това издание на фестивала, гостите станаха свидетели на пъстър фолклорен концерт с участието на наши и румънски музиканти и танцьори. Също така, в храм „Света Троица“ бе отслужена“ празнична литургия.

9.08.asenovo4
Кои кулинари грабнаха наградите от Международния фестивал на банатските вкусотии „Традициите на моето село“ – четете в „Плевен за Плевен“!

9.08.asenovo5

 

9.08.asenovo6

 

9.08.asenovo7

 

9.08.asenovo8

 

9.08.asenovo9

 

9.08.asenovo10

 

9.08.asenovo11

 

9.08.asenovo12

 

9.08.asenovo13

#тагове:

НАЙ-НОВИ: