„Умен“ сладкиш и баница „мъкарина“ обраха точките на кулинарния фестивал в Асеново (видео + галерия)

09.08.2014 17:00


Изключително тежка задача имаше журито, което трябваше да даде своята оценка за ястията, представени в четвъртото издание на Международния фестивал на банатските вкусотии „Традициите на моето село“ днес в Асеново. Както писахме, във вкусното състезание бяха представени 109 гозби от 29 населени места, включително и кулинарни изкушения от Нигерия, Румъния, Италия.

9.08.nagradi1
В тазгодишния фестивал по традиция председател бе Иван Звездев, а членове – кметът на Никопол Емил Бебенов, кметът на румънския град Винга Йон Негрей, Еми Лисичкова – представител на Платформа „Агора“ и технологът Янко Янков.
След продължителен тур по дългите маси и дълго съвещание в обедните часове журито излезе с чаканите с нетърпение резултати. В надпреварата имаше категории за „Най-вкусно ястие“ и „Най-автентично ястие“, а също така бяха връчени и специални награди. Трето място при най-вкусните ястия получиха панираните цветове от тиквички от Долни Вадим, втората награда заслужи сиренявата лютика от Мечка, а първото място бе за „умния“ сладкиш от Санадиново.

9.08.nagradi2
В категория „Най-автентично ястие“ трети се класира шоколадът от сини сливи от Любеново, втора стана благата турска вкусотия чатал татлъсъ от Николово, а шаранът с ориз от Ореш триумфира с първата награда.

9.08.nagradi3
Иван Звездев не скри, че той и колегите му са останали силно впечатлени от баницата „мъкарина“ от Ценово, която се прави три часа и която грабна специалната награда на журито. Щедрите организатори не спряха дотук с раздаването на отличията, като връчиха и приз за най-гостоприемен щанд. Негов носител станаха майсторките от Черквица, които почерпиха дегустаторите и с пивка домашна ракийка. Специална награда за своя ентусиазъм получиха също гостите от Извоареле, Румъния.

9.08.nagradi4
Особено внимание бе обърнато и на представените чуждестранни ястия, като трети в тази категория станаха узбекистанските пелмени, втората награда отиде при нигерийките Анита и Селестина и техният пикантен жолоф ориз, а първата бе за баницата с мак и сирене от Румъния. За майстор на банатското ястие пък бе определена Преспа Владимирова от Лозица.

9.08.nagradi5

 

9.08.nagradi6

 

9.08.nagradi7

 

9.08.nagradi8

 

9.08.nagradi9

 

9.08.nagradi10

#тагове:

НАЙ-НОВИ: