В Асеновци отбелязаха 24 май – снимки

23.05.2024 13:19

24 май е един от най-светлите български национални празници. На тази дата честваме Деня на славянската писменост, просвета и култура. На този ден отдаваме своята почит и признателност към светите братя Кирил и Методий – създатели на славянската азбука.

В навечерието на този светъл празник в продължение на два дни на свои сбирки децата от ФФ „Асеновски славеи“ при НЧ „Съзнание 1894“ –  село Асеновци го отбелязаха с различни мероприятия.

Секретарят на читалището Петранка Стефанова ги запозна с живота и делото на Кирил и Методий както и с историята на химна „ Върви, народе, възродени“. По-големите певци рисуваха и оцветяваха портрети на светите братя и понеже е празник на буквите малките оцветяваха красиво първите букви на своите имена, след което направиха табло, което ще краси фоайето на читалището.

Другата им задача беше да потърсят стихотворения от български автори, посветени на българското слово и двамата просветители, след което трябваше да ги прочетат изразително. Всички се справиха чудесно и намериха стихове от различни автори- като започнем от Ран Босилек, Калина Малина, Асен Разцветников и стигнем до по-малко известните им Цани Гинчев и Иван Давидков.

Поклон пред делото на Кирил и Методий! Честит празник на всички учители, просветители и културни деятели!

Петранка Стефанова – секретар на НЧ „Съзнание 1894“ с. Асеновци

#тагове:

НАЙ-НОВИ: