Наградиха десетте отличени кръводарители на тържествена церемония в Плевен – снимки

14.06.2024 14:06

По случай Световния ден на кръводарителя днес в Районен център по Трансфузионна Хематология – Плевен се проведе церемония по награждаване на безвъзмездни кръводарители.

Десетте отличени тази година са Марио Дачев – най-младият кръводарител, Паулина Колева, Красимира Найчева, Мартин Димитров, Мартин Николов, Мъстън Мюмюнов, Владислава Цариградска, Мария Одаджиева, Марина Славеева и Дончо Дончев. Всички бяха поздравени с чудесните изпълнения на ученици от СУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Пордим.

И тази година, за двадесет и първи пореден път Българският червен кръст и Трансфузионната мрежа в страната обединяват усилия за благодарност към доброволни и безвъзмездни кръводарители, особено към тези, които даряват всяка година.

Поддържане престижа на дългогодишни, настоящи и бивши кръводарители и изказването на публична благодарност към тях е един от основните приоритети в работата на БЧК. Това допринася не само за моралната удовлетвореност на кръводарителите, но и доказва, че хуманността и алтруизмът нямат граници, националност и етническа принадлежност.

„Ползите от даряването на кръв са двустранни – както за самите пациенти, на които дарената кръв ще помогне да бъде спасен живота им, така и за самите донори. Редица проучвания показват положителния ефект от кръводаряването върху цялостното здраве на хората – физическо, психологическо и социално благополучие“, заяви на церемонията директорът на Районен център по Трансфузионна Хематология – Плевен д-р Анелия Цочева.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: