За седма година ОУ „Валери Петров“ чества своя патронен празник – снимки

22.04.2024 16:50

И тази година на 22 април учениците и учителите от ОУ „Валери Петров“ отбелязаха своя патронен празник. Тържеството се проведе в двора на Регионалния исторически музей, партньор за много прояви на училището, където децата и техните преподаватели посрещнаха своите гости. Събитието уважиха Елина Димитрова – заместник-кмет „Проекти и хуманитарни дейности“ в община Плевен, Людмила Гоневска – началник отдел „Образование и младежки дейности“, Анелия Дечева – началник отдел „Култура“, Ваня Първанова – началник отдел „Спорт“, Любомир Паскулов – заместник-директор на ПГПЧЕ“ Д. Димов“, Ирен Димитрова – първият директор на училището, Искра Арабаджиева – председател на РКС на НУС, Владимир Николов – Председател на Обществения съвет. Присъстваха също родители, бивши преподаватели и възпитаници на училището. Специални гости на празника бяха внуците на Валери Петров – Ани Хаджимишева и Огнян Самоковлийски.

Таня Илиева, директор на ОУ „Валери Петров“, представи гостите и благодари на целия колектив за неуморната работа, в резултат на която училището продължава да е сред водещите и сред най- желаните учебни заведения в град Плевен. Тя подчерта какво благородно дело е да създадеш училище, да вградиш в него мечтите си, да му вдъхнеш дух и всичко това да превърнеш в традиция. Защото училището не е само сграда, то е духовност, упорита работа, традиции и иновации.

Поздравления към колектива на училището по случай неговия празник отправиха Елина Димитрова – заместник-кмет „Проекти и хуманитарни дейности“ в община Плевен, Любомир Паскулов – заместник-директор на ПГПЧЕ „Д. Димов“ и Владимир Николов – председател на Обществения съвет на училището.

В деня на празника на училището бяха наградени 40 деца от I до VII клас, класирани на олимпиади и състезания. Сред тях са: Дияна Златева от VI в клас , II място на националния кръг на Националното състезание „Ключът на музиката“, Виктор Николов от III а клас, II място на Националното математическо състезание „Европейско кенгуру“, Александра Бурова от I а клас,  I място на Държавни индивидуални и училищни първенства по класически шахмат за момичета и др. Поздравени бяха и училищните отбори по футбол и баскетбол, които през тази година завоюваха съответно първо и второ място в състезанията на общинско ниво.

Срещата с внуците на поета Валери Петров бе сред най-вълнуващите моменти по време на тържеството. Ани Хаджимишева и Огнян Самоковлийски благодариха за възможността да се срещнат отново с колектива на училището, което носи името на техния дядо. Обръщайки се към всички присъстващи, Огнян Самоковлийски разказа интересни спомени от младостта на своя дядо, които се оказаха свързани с Плевенския край. И двамата вече пораснали внуци на поета отправиха искрени пожелания за успех на децата и техните преподаватели.

Празничната програма, посветена на патронния празник на ОУ „Валери Петров“, обедини в едно цяло изпълнители и публика. От сцената прозвучаха стихове на различни езици, както и лично творчество – стихотворение и есе, посветени на училището.  А песните и танците в различен ритъм донесоха много емоции на всички присъстващи.

Любимият на много поколения творец  Валери Петров казва за себе си, че е „човек на надеждата“. Децата от  плевенското училище, което носи неговото име днес, са от тези, които я сбъдват.

Това информират за Плевен за Плевен от ОУ „Валери Петров“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: