Пъстър пролетен празник и много емоции в ИНУ „Христо Ботев“ – фото-галерия

12.04.2024 14:33

Днес, 12 април 2024 г., Иновативно начално училище „Христо Ботев“ – Плевен за поредна година проведе пъстър пролетен празник.

Цветелин Горанов – директор на училището поздрави всички ученици, учители, родители и гости с настъпилата пролет, пожела им здраве, късмет и успех през цялата година. Обърна се и към най-малките гости – децата от ДГ „Иглика“, ДГ „Щастливо детство“, ДГ „Слънце“, ДГ „Чучулига“, които с най-голям интерес се наслаждаваха на песните, танците и представянето на традициите.

Най-светлите пролетни обичаи пресъздадоха ученици от третите класове и Вокална група „Ботевци пеят“. Лазарки наричаха за здраве и берекет, посещавайки любезните стопани, а в ранни зори на Цветница, момите потапяха своите пръстени в мълчана вода, пресъздадоха обичая „кумечене“ като хвърлиха венчетата си в реката, за да видят чие ще излезе най-напред.

Пред великденска трапеза учениците наричаха за здраве, обясняваха символиката на пъстрите цветове и шареха яйцата, за да са здрави и засмени през годината.

Положителни емоции предизвика новосъздаденият танцов състав към училището с атрактивни пролетни танци. Участници в мероприятието и специални гости на събитието бяха Представителен ансамбъл за автентичен фолклор „Гайдуница“. Изпълнението им беше кулминация и колоритен завършек на празника.

За финал се поведе кръшно българско хоро, на което с радост се хванаха домакини и гости. С това децата се докоснаха до атмосферата и духа на народното творчество. Това възпитава у тях чувство на национална принадлежност, гордост и отговорност към това да съхраняват традициите и да ги предават от поколение на поколение.

Информация и снимки: Иновативно начално училище „Христо Ботев“ – Плевен

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: