Днес, 23 март, отбелязваме Часът на земята – празника на природата по целия свят

23.03.2024 8:18

Днес, 23 март, отбелязваме Часът на земята – празника на природата по целия свят. Това е денят, в който изключваме осветлението за 1 час, за да помогнем за опазването на планетата. От 20:30 до 21:30 ч. милиони хора от различни точки на света избират да останат на тъмно.

Часът на Земята се провежда за първи път през 2007 г. в Австралия. Тогава, в рамките на един час, хората изразяват своята воля за справяне с климатичните промени, като гасят осветлението в домовете си. В рамките на шестдесет минути притъмняват и фасадите на знакови сгради и културни паметници да останат на тъмно.

Днес ставаме свидетели на катастрофален срив в заобикалящата ни среда заради начина, по който човечеството задоволява нуждата си от храна и електроенергия. Вече сме загубили почти половината от световните гори, кораловите рифове и мангровите насаждения, както и две трети от всички естествени влажни зони. Наблюдава се спад в популациите на дивите животни средно с две трети през последните 50 години, което нарушава екологичния баланс на планетата.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: