„Сирни Заговезни“ организираха екипите на социалните услуги на СОНИК СТАРТ в Левски – снимки

16.03.2024 8:34

Екипите на социалните услуги на СОНИК СТАРТ в град Левски организираха празник – „Сирни Заговезни“ с доброволци, служители и потребители на социалните услуги. Инициативата е под мотото „Да съхраним традицията“, идеята на която е да се запознаят децата с българските традиции и обичаи и да съхранят богатството на тези празници.

В компанията на Иван Иванов, управител на „СОНИК СТАРТ“, координатори „Социални дейности“, ръководители на социални услуги, самодейци, служители на Община Левски и Дирекция „Социално подпомагане“ се пресъздадоха ритуали от миналото, доказвайки ни, че традициите са живи и можем да бъдем техни пазители.

С информация за празника „Заговезни“, за обичаите, характерни за отделни региони на страната и спомени от детството г-жа Михайлова, гост на събитието, запозна всички присъстващи.

В празнична атмосфера, с грейнали усмивки деца и възрастни, облечени в народни носии, пресъздадоха обичая „Прошка“.

Традиционно на този празник се извършва и обичаят хамкане: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Конеца се завърта в кръг и децата се опитват да хванат халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

При изпълняване на обичая, децата бяха силно развълнувани и с удоволствие се опитваха да хванат с уста яйцето и халвата.

Обърнато беше специално внимание на празничната трапеза, Тя бе особено богата на млечни продукти, баница със сирене, варени яйца, халва с ядки и празнична погача, които лакомо бяха изядени от деца и възрастни.

Празникът символизира очакването от настъпване на пролетта и края  на зимата. Това беше и посланието на децата, които с нетърпение очакват пролетта.

Информация и снимки: Информационен център – Община Левски

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: