СО “Данаил Попов“ излъчи участник в Националния конкурс „Наследник съм на…“

14.03.2024 18:03

Във връзка с ученически национален конкурс, организиран от Министерството на отбраната и Министерството на образованието, с участието на РУО-Плевен, и Военно окръжие – Плевен, на специална церемония във Военен клуб – Плевен, на областно ниво бяха излъчени участниците в националния конкурс, за който първите места ще бъдат обявени на 26-ти март.

Конкурсът е посветен на 110 г. от Балканските войни а наименованието му е: „Наследник съм на…“.

В надпреварата за първото място на национално ниво област Плевен ще бъде представена от ученик от Средношколско общежитие „Данаил Попов“ – Плевен, възпитаник на ПГ с изучаване на чужди езици „Димитър Димов“ – Плевен.

Свилен Стойчев – възпитател от СО „Данаил Попов“ обясни, че няколко десетки ученици от общежитието са се включили със свои разкази. Той отбеляза, че за съжаление през годините голяма част от информацията за участници в Балканските войни е загубена от самите техни наследници, които са вече най-малко 4-то поколение след своите близки, родени в края на 19-ти век.

Десетокласникът Илия Илиев, който е член на Клуб „Млади възрожденци“ в Средношколско общежитие „Данаил Попов“, и е от тетевенското село Васильово е открил информация за свой пра пра дядо по бащина линия, който е бил тръбач по време на Балканската война.

През всичките военни и следвоенни събития тромпетът на дядо Гачо Илиев е запазен като семейна реликва и единствена оцеляла негова вещ, свързана със събитията около войната.

Именно този тромпет е послужил като основа за създаването на разказ за участника в Балканската война, както и за чувствата, които изпитват неговите наследници.

В Плевен тържественото награждаване на участниците в конкурса „Наследник съм на…“ се състоя във Военния клуб в присъствието на зам. Началника на Военно окръжие – плевен майор Стефан Богданов и директора на РУО – плевен Албена Тотева, която връчи наградите на участниците.

Илия Илиев се е класирал на второ място от общо 23 представени разкази и есета по темата на конкурса от област Плевен.

На национално ниво награждаването ще се състои на 26-ти март, когато се навършват 100 г. от обявяването на деня в памет на загиналите в боевете при Одрин.

133 са общо представените разкази и есета от цялата страна, които са представени като тези от област Плевен представляват една шеста, нещо показателно за активността по темата на младите хора в региона.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на сайта на Министерството на отбраната, a най–добрите проекти ще намерят място в специално издаден сборник, финансиран от министерството на отбраната.

Предлагаме откъси от разказа на десетокласника Илия Илиев със заглавие: Разказ за една сигнална тръба, ранена ръка и стар тромпет

„… Когато на 18 септември 1912 година обявяват обща мобилизация, дядо нито за миг не се двоуми. Стяга се за път и решително поема към казармите, където се стичат стотици хиляди мъже…

… В своята рота прапрадядо ми е „тръбач“ – известява войниците за командите на ротния. Участва в няколко тежки сражения, в които остава жив по чудо. Тръбата му зове българските бойци да съберат сетни сили и да се втурнат в атака…

… Днес на нашите бащи и деди не се налага да загиват по бранните полета на родината, но на нас се пада честта и отговорността да се борим срещу забравата на родовата памет, срещу прехласването по чуждата масова култура и да защитим българското слово, обичаи и история…“.

Разказа: Илия Галинов Илиев от село Васильово, 10. клас

Информация и снимки:  Средношколско общежитие „Данаил Попов“ – Плевен

 

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: