На 14 март 1897 г. Закон задължава чиновници и депутати да носят български дрехи и обувки

14.03.2024 7:47

На днешния ден през 1897 г. у нас е обнародван Закон за задължително носене на дрехи и обувки местно производство от държавните чиновници.

Това е време на въодушевление и подем и правителствата на България вземат различни мерки, за да осигурят закрилата и развитието на икономиката и на предприемачеството у нас, припомня „С България в сърцето“.

Протекционизмът е водещ в българската икономическа политика и при всички правителства от този период. Целта била с този Закон за задължително носене на дрехи и обувки местно производство от държавните чиновници да се подкрепи производството и търговията с български дрехи и обувки.

За неспазване на закона били предвидени и наказания за чиновниците, като глобата е от 10 до 60 лева. Санкция от 100 до 1000 лв. и затвор от един до шест месеца очаквала всеки фабрикант или търговец, който продава вносни материали за облекло и обувки, вместо такива от българско производство.

Когато се приема Законът за задължителното носене на местни дрехи и обуща през 1897 г. управлява правителство начело с Константин Стоилов (19 май 1894 – 13 януари 1899 г.).

Източник: fakti.bg

#тагове:

НАЙ-НОВИ: