На 16 февруари 1872 година Видинският Митрополит Антим е избран за пръв български екзарх

16.02.2024 7:24

На 16 февруари 1872 година Видинският Митрополит Антим е избран за пръв български екзарх.

Екзарх Антим Първи е роден в Лозенград, с името Атанас Михайлов Чалъков. Приема монашество в Хилендарския манастир през 1837 година. В периода 1843-1844 година учи в най-реномираното тогава светско училище в Османската империя- Великата народна школа в цариградския квартал Куручешме. Завършва с първия випуск богословското училище на остров Халки; учи в Одеса; завършва Духовната академия в Москва през 1856 година. След завръщането си от Русия става преподавател, а за известно време и ректор на богословското училище на остров Халки. През 1861 година е назначен за Преславски митрополит. През 1868 година става Видински митрополит. Същата година подкрепя цариградските българи и отхвърля каноническото подчинение на Вселенската патриаршия. Член е на Привременния синод на Българската екзархия и участва в Църковно-народния събор от 1871 година. На 16 февруари (28 февруари стар стил) 1872 година е избран за пръв екзарх на Българската екзархия. Играе съществена роля за изграждане на Екзархията и за културно-просветното издигане на българския народ. След Априлското въстание от 1876 година прави всичко възможно, за да бъдат запознати международната общественост и чуждите дипломати в Цариград с извършените от турците произволи и жестокости при потушаване на въстанието. През април 1877 година- по настояване на Високата порта, е освободен от поста екзарх и впоследствие е изпратен на заточение в Анкара. Освободен е в резултат на обща амнистия през март 1878 година и поема ръководството на Видинската митрополия. След завръщането си в България е председател на Учредителното събрание и на Първото Велико народно събрание през 1879 година.
По време на Сръбско-българската война от 1885 година и сръбската обсада на Видинската крепост, комендантът на крепостта и видни граждани предлагат на митрополит Антим да потърси убежище на левия бряг на река Дунав- в отсрещния румънски град Калафат. Митрополитът отхвърля предложението с думите:
„Това не е достойно за мене, трупът на пастира трябва да падне там, дето пада народ и войска“. Екзарх Антим І умира на 1 декември 1888 година. Мавзолеят на Екзарха се намира в двора на Видинската митрополия.
информация: БНР
#тагове:

НАЙ-НОВИ: