Кметът на община Плевен коментира днес фактите около инвестиционното намерение за изграждане на фотоволтаичен парк

11.03.2024 15:06

„Има заявление за инвестиционно намерение за изграждане на фотоволтаичен парк в землището на село Къшин. Аз съм го резолирал към общинско предприятие „Управление на общински земи и гори”, за да се направи съответното запитване към Министерство на земеделието, към РИОСВ, и съответно към кмета на село Къшин. Очаква се становището на институциите.“, коментира пред журналисти днес кметът на община Плевен д-р Валентин Христов.

Поводът за това бе появилата се в платформата https://www.peticiq.com и споделена в социалните мрежи „Петиция за създаването на защитена местност „Арвалийка“ и против изграждане на ФЕЦ в землището на с. Къшин, общ. Плевен“. Авторите и подкрепящите тази петиция настояват в тази местност да бъдат включени имотите, предвидени за „фотоволтаичен парк на площ от 230 дка върху ПИ 41037.37.23 и ПИ 41037.36.42, които са публична общинска собственост – пасища мери в землището на с. Къшин, община Плевен,“, както и други, гранични с НАТУРА 2000 по Директивата за опазване на дивите птици и за местообитанията.

„Смятам, че ще стане това, за което хората имат желание, и това, което решат институциите. Това е просто едно инвестиционно намерение. Ресорното министерство ще реши, дали да включи местността в Натура 2000.

Някъде прочетох, че има едва ли не „прикриване“… Това няма как да стане, тъй като всичко е заведено в деловодството в общината.“, заяви още кметът на община Плевен д-р Валентин Христов.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: