В Българене честваха тържествено Трети март – снимки

05.03.2024 9:45
В многовековната история на българския народ има много дати, които ние добре помним. Има дати, които са запечатали гордост и слава. Има дати, които ще запомним с мъка и покруса. Но има обаче една дата – една от най – светлите, от най – забележителните – Трети март 1878 г. – денят, в който България възкръсва за нов живот. И днес 146 години свободни ние празнувахме. С поднасяне на венци и цветя на Паметника на В. И. Пирогов и Паметника на загиналите войни от с. Българене във войните за Национално обединение започна празничният ден. След шествието в салона на НЧ,, Гео Милев – 1895 “ с. Българене съвместно с ОУ,, Христо Ботев“ с. Българене и Кметство Българене заедно с жители и гости на селото ни отбелязахме Националният ни празник.
С цветовете на трибагреника ни, чувствените текстове на водещите, рецитала на учениците, патриотичните песни, нежните изпълнения на Диляна Алексова, специалното участие на Пламен Манев, танцовите разработки и тъпаните, за да провъзгласят с тътена си свободата ни се изпълни салона на читалището. Изпълни се с възрожденски дух и чувство на отговорност пред патриотизма и саможертвата на великите и славни синове и дъщери на България. Всички ние сме наследници на техния извисен дух, на възрожденския им плам, на героизма им, извоювал националната ни независимост. И си беше празник на празниците.
И сякаш на никой друг ден не се чувстваш толкова българин – по – българин от всякога, и когато си част от това тържество на българщината си най – горд от всякога. Тържество толкова силно, колкото заслужава, защото си научен на най – правилното разбиране за род и родина.
Информация: Цветанка Любенова –секретар
на НЧ,, Гео Милев – 1895“ с.Българене
#тагове:

НАЙ-НОВИ: