Вход свободен днес и в ХГ „Илия Бешков“ и ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“!

03.03.2024 9:59
На Националния празник на Република България – 3 март Художествена галерия „Илия Бешков“ и Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ ще работят с вход свoбоден.
Нашият акцент по случай Националния празник са три литографии на Николай Павлович от фонда на ХГ „Илия Бешков“. Ще бъдат експонирани на втория етаж на галерията в сектор „Графика“ на постоянната експозиция.
Николай Павлович (1835 – 1894) е един от първите български художници с академично образование. В Представените литографии, правени по време на престоят му в Белград през 1860 г., може да се видят илюстрации, подготвени за книгата на Раковски „Неколко речи о Асено Първому“ и една литография правена за илюстрация на преведената на български сантиментална повест на руския писател Велтман „Райна Княгиня Българска“.
Любопитен факт е, че негови творби е разпространявал Васил Левски, при своите пътувания из страната, за да напомня на българския народ за славното му минало и да повдига националния дух. Няма по-висока оценка за един талант!
С признателност към героите ни – борци за свободата на България!
Информация: Художествена галерия „Илия Бешков“ 
#тагове:

НАЙ-НОВИ: