Тази вечер осветяват фасадата на ХГ “Илия Бешков” по случай Световния ден на редките болести

29.02.2024 13:31

За поредна година Община Плевен се присъединява към кампанията по случай Световния ден на редките болести, който ежегодно се отбелязва в последния ден на месец февруари. Със свое решение Общинският съвет даде съгласие днес, 29 февруари, емблематичната сграда на ХГ “Илия Бешков” да бъде осветена в цветовете на кампанията – синьо, розово и зелено.

С писмо от 20.02.2024 г., изпратено чрез НСОРБ, до Община Плевен е отправена покана от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) – организатори на кампанията в подкрепа на пациентите с редки болести „6000 причини за действие“. Инициативата се реализира в партньорство с Българското дружество по нефрология, Българското дружество по детска гастроентерология, хепатология и хранене, Българското дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика, Българската асоциация по неонатология, Асоциацията на студентите медици в България – София, Националния алианс на хората с редки болести, Българската асоциация за закрила на пациентите и Сдружение за развитие на българското здравеопазване. Целта е да се повиши информираността на обществото за редките болести, както и да се поставят ключови въпроси пред компетентните институции, свързани с подобряване на възможностите за навременна диагностика и достъп до съвременно лечение на пациентите.

Местните администрации имат възможност да подкрепят инициативата, като в Световния ден за борба с редките болести осветят емблематични сгради в съответната община в някой от цветовете на глобалната инициатива – син, зелен или розов. След обсъждане Общински съвет – Плевен, даде съгласието си тази вечер след 19,00 ч. фасадата на ХГ “Илия Бешков” да бъде осветена в един от цветовете на инициативата, като разходите ще са за сметка на общинския бюджет.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: