Трима плевенчани замесени в документален филм за Екатерина Каравелова – видео

06.02.2024 18:13

В най- женския месец документален филм за една достойна българка тръгва на пътешествие в Северна България. Филмът “Екатерина” ще запознае зрителите в Плевен, Русе и Ловеч със забележителния живот и обществена дейност на Екатерина Каравелова.

Лентата за живота ѝ е подсказана от водения от нея дневник, по календар. В това лично време, преминало през драматични обществени десетилетия (1860 – 1947), Екатерина Каравелова впечатлява със забележителен стоицизъм и гражданска непримиримост. Качествата ѝ неслучайно заслужават определението на чуждестранен кореспондент по време на Сръбско-българската война: „От цялото останало население на София г-жа Каравелова беше единственият мъж“.

Каним зрителите да се докоснат до вътрешния свят на Екатерина Каравелова и динамичния живот на следосвобожденска България. Във всеки град ще присъстват режисьорът на филма – Бояна Топчийска и част от актьорите, съживили исторически събития и лични премеждия на Екатерина Каравелова и семейството ѝ. В дискусия с тях зрителите ще могат да се доближат до емоционалните моменти и отговорността в създаването на роля на реално съществуваща личност. Ще си поговорим за това какво е да си национален герой, колко дълга е паметта на народа и какво е мястото на личния пример в съвременното ни българско общество.

Филмът е субтитриран за глухи хора и са поканени гражданите, които принадлежат към тази група.

Неслучайно Плевен е избран за един от градовете, които ще е домакин на турнето на филма, тъй като това е родният град на режисьора на филма – Бояна Топчийска и едната от трите актриси, изиграли Екатерина Каравелова – Ива Николова. Също така в ролята на нейния съпруг- Петко Каравелов влиза актьорът от Плевенския театър – Адриан Филипов. Адриан и Ива са колеги на сцената, но и спътници в живота, така както и героите им във филма.

С тази прожекция плевенчани са поканени на едно пътуване в миналото, което напомня за себе си през обектива на документалното кино. Прожекцията в Плевен ще се случи на 11. 03. 2024г от 18 часа в читалище „Съгласие“ със свободен вход. След прожекцията ще има дискусия с участието на Бояна Топчийска, Ива Николова и Адриан Филипов.

Събитието се организира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.


Информация и снимки: Бояна Топчийска

#тагове:

НАЙ-НОВИ: