На 31 януари 1878 г. е сложен край на военните действия между Русия и Турция

31.01.2024 9:54

Превземането на Плевен и победоносно настъпление на руската армия на юг от Балкана, бележи началото на военния разгром на Османската империя. Надеждите й за военна намеса на Великите сили остават напразни. Изпаднала в отчаяние, тя иска незабавно примирие.


Първите преговори за мир на 20 и 21 януари 1878 г. в Казанлък са неуспешни. Турските пълномощници отхвърлят по-голямата част от условията, а преговорите временно се преустановяват. Стигайки до сърцето на Османската империя – Цариград, руското командване заставя Високата порта да приеме представените й условия за примирие.
На 31 януари 1878 г. в Одрин е подписан протокол за приемане на т.нар. „Предварителни основи на мира“ между Русия и Турция. Окончателно е сложен край на военните действия между воюващите страни. Първа точка от протокола, подписан от руския главнокомандващ Николай Николаевич гласи: „България се създава като автономно княжество в пределите, където мнозинството от население е българско. Нейните граници в никой случай не могат да бъдат по-малки от границите, определени на Цариградската конференция. Тя ще плаща данък, ще има народно християнско правителство и местна полиция“.
Сключеното примирие очертава клаузите на предстоящия мирен договор. Той е стъпка към окончателния изход от Руско-турската война и първият документ, който определя границите на българската държава, обхващащи земите, населени с българи – Мизия, Тракия и Македония.

Информация и снимка: Регионален Военноисторически Музей Плевен, фейсбук страница

#тагове:

НАЙ-НОВИ: