Нови възможности за лечение на онкоболни в последен стадий предоставя ,Сърце и Мозък’

18.01.2024 10:22

Методите HIPEC и PIPAC дават възможност за контрол и в някои случаи пълно излекуване на считани до момента за неизлечими първични и метастатични злокачествени заболявания на перитонеума

 

Екипът на отделението по коремна хирургия в ,Сърце и Мозък‘ Плевен

С началото на 2024 г. високотехнологичната ,Сърце и Мозък’ в Плевен стартира програма за лечение на първични и метастатични злокачествени заболявания на периотонеума (обвивката на коремната кухина). В рамките на програмата екип на клиниката по обща и онкологична хирургия премина обучение в един от сертифицираните центрове в Европа в Кастелфранко Венето, Италия. Болницата вече разполага и с най-съвременната апаратура за лечението на този вид заболявания.

„Методите HIPEC (хипертермична интраперитонеална химиотерапия) и PIPAC (интраперитонеална аерозолна химиотерапия под налягане) дават възможност за контрол и в някои случаи пълно излекуване на считани до момента за неизлечими първични и метастатични злокачествени заболявания на перитонеума. Изпълнението на строго определени критерии от пациента е ключово за включване в програмата и получаване на добри резултати от лечението“, информира д-р Емил Филипов, завеждащ отделението по коремна хирургия.

Методът HIPEC представлява локално приложение в коремната кухина на загрят до определена температура разтвор на химиотерапевтик. По този начин концентрацията му в перитонеалната кухина и влиянието му директно върху раковите разсейки се увеличава многократно без това да води до увеличение на страничните ефекти. При някои медикаменти по-високата температура има директен активиращ или повишаващ действието ефект.

При метода PIPAC разтворът на химиотерапевтика се микронизира до определена големина на аерозолните капки и се разпръсква лапароскопски под налягане, което повишава допълнително неговото действие. Методът може да се използва в комбинация със системното медикаментозно лечение и да допълни неговия ефект.

Екипът на клиниката по обща и онкологична хирургия, подготвен да стартира програмата и да предаде своя опит на колегите си, включва д-р Емил Филипов, д-р Илия Фидошев и д-р Васил Нейков.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: