„Пейзажът в творби на плевенски художници“ представя ХГ „Илия Бешков” – снимки

14.01.2024 9:00

Изложбата „Пейзажът в творби на плевенски художници“ е поредния жест за ценителите на изобразителното изкуство в Плевен, който прави Художествена галерия „Илия Бешков“. Тя представя 42-ма автори с техни произведения, част от фонда на галерията, и може да бъде разгледана до края на януари.

Припомняме, че ХГ „Илия Бешков” има пет основни фонда: „Живопис”, „Графика”, „Скулптура”, „Икони”, „Ангел Спасов”. Обособеният към фонд „Живопис” фонд „Пленери”, илюстрира двадесетгодишната история на Международния пленер по живопис в местността Кайлъка край Плевен с 300 творби на художници от четири континента.

В годините от създаването си до днес, общият художествен фонд наброява повече от 6000 произведения на българското и световно изкуство. За съхранението им са изградени графичен кабинет и специални депа.

Изложбата „Пейзажът в творби на плевенски художници“ има презентативен характер, като е направен подбор на автори от различни поколения, с различни творчески нагласи и тълкуване на пейзажа с оглед на тема, цветова гама, техника и внушение. Липсва годината на създаване на картините, като е възможно и платната да бъдат придружени с кратко представяне на авторите – за съжаление, повечето почти непознати като цялостно творчество на по-широката публика, особено на по-младото поколение.

Адмирации за идеята и реализацията на екипа на ХГ „Илия Бешков”.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: