И тази година над 100 годишният ритуал „Къпанки“ бе изпълнен в село Реселец – снимки

07.01.2024 17:20
Днес православната църква почита паметта на св. Йоан Кръстител, който кръщава Иисус Христос в р. Йордан. Празникът е наричан от народа Ивановден. И тази година над 100 годишният ритуал – „Къпанки“ бе изпълнен във водите на река Ръчене, в село Реселец. Жени облечени в народни носии влязоха в реката и играха хоро, а носачи пренасяха на другия бряг моми, момци, именици и всички, които желаеха да преминат реката за здраве.
Кметът на община Червен бряг Атанас Атанасов каза: „Водата е извор на живот. За нас, жителите на село Реселец, река Ръчене е нашият живот!“ и благодари лично на кметство с. Реселец, кметицата Полина Крачунова и НЧ „Тодор Попов“, Реселец за добрата организация на всички, които уважиха и се включиха в събитието.
Благодарим и за приятните изненади и внасянето на допълнително настроение на празника от Етрополската и Койнарската духова музика, фолклорен клуб „Хайде на хорото“, които са дългогодишни приятели на селото, фолклорна формация „Цветница“, колектива на ДГ“ Бодра смяна“, местната фолклорна певица – Вивиан Павлова и дългогодишните кметове – Петьо Йотов – с. Радомирци, Галин Янчев – с. Девенци, Момчил Митов – с. Горник!
Информация и снимки: Община Червен бряг
#тагове:

НАЙ-НОВИ: