35-годишният Ангел и 4-годишният му син Тервел от Плевен извадиха кръста на Богоявление от водите на река Вит

06.01.2024 14:47

Ритуално хвърляне на православния кръст на големия християнски празник Богоявление (Йордановден) се проведе днес във водите на река Вит в района на Историческия мост при с. Ясен, информират от общинската управа.

В организирания по традиция от Община Плевен ритуал се включиха музиканти и танцьори от Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Ив. Вълев”, свещеник отслужи празничен молебен. Пред многобройната публика, сред която бяха председателят на Общинския съвет – Плевен доц. Иван Малкодански и бриг. ген. Юлиян Радойски, командир на гарнизон Плевен, в надпреварата за кръста във водите на река Вит се впуснаха близо 50 мъже и младежи. Курсанти от ВВВУ „Георги Бенковски“, освен като зрители, се включиха и като участници в ритуала.


Първи до светинята стигнаха 35-годишният Ангел Томов и 4-годишният му син Тервел от Плевен. Победителите участваха семейно, в реката влезе и по-големият син Самуил. Ангел е фризьор по професия, участва за първи път в ритуала, а усещането от преживяното определи като уникално. Той честити на имениците и пожела на всички най-вече здраве и късмет.
Победителите бяха поздравени от кмета д-р Валентин Христов, който допълни, че паричната награда ще бъде връчена официално на оперативно заседание на ръководството на Общината.
Според народните вярвания, който извади кръста от водата на Богоявление, е честит и здрав през цялата година.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: