На Богоявление над 600 жители на община Левски празнуват имен ден. Честито!

06.01.2024 8:26

Честито Богоявление! Честит Йордановден! На днешния празник над 600 жители на община Левски празнуват имен ден. Поздравяваме всички именици, като им пожелаваме да бъдат здрави, успешни и честити през цялата година!

На 6-ти януари православната църква празнува Йордановден – един от най-големите християнски празници, който е трети по значимост през годината.

Вярва се, че на този ден Йоан Кръстител покръства Иисус Христос във водите на река Йордан и точно тогава се случва чудо: небето се отваря и Светият дух, във вид на бял гълъб, каца върху рамото на Христос, а навсякъде се разгласява „Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение“. Оттук идва и названието на празника – Богоявление.

В различни места на страната празникът е известен още като Кръщение Господне и Йордановден, Кръстовден, Водици, Водокръщи. Според народното поверие през нощта срещу Богоявление се сбъдват желания, водата спира и се пречиства, след което придобива голяма сила. Затова в някои региони денят е известен като Водици и Водокръщи.

По традиция, на днешния Йордановден, се извършват празнични литургии, Велик водосвет, а навсякъде, където има водоеми свещеникът хвърля в ледените води Свещения кръст. Ритуалът по неговото „спасяване“ се извършва от млади мъже, които скачат във водата и се преборват за неговото изваждане.

Който пръв „спаси“ Свещения кръст бива честит и здрав през цялата година. Вярва се, че болни също се къпят в студената вода, където е хвърлен кръста, за да получат своето изцеление. А след извършения ритуал, свещеникът поръсва всички хора с китка босилек за здраве и благоденствие. За да бъдат здрави и честити през цялата година, още в ранни зори, младите девойки също отиват до кладенец или извор, за да налеят студена вода, с която да измият лицата си.

Според народните поверия, ако хвърленият във водата кръст замръзне, то годината ще бъдат здрава и плодородна. За такава се приема и ако времето на днешния ден е студено и сухо. Йордановден или Богоявление се приема за последен ден от периода на т. нар. „мръсни дни“.

Честит празник!

Община Левски

#тагове:

НАЙ-НОВИ: