Изграждане на снегозадържащи съоръжения, предложиха на заседание на Областния щаб за защита при бедствия

14.12.2023 17:14

Областният управител Виолета Иеремиева свика на разширено заседание Областния щаб за прилагане на областния план за защита при бедствия с участието и на кметовете на общините от областта. Заседанието се състоя днес, 14 декември, в зала „Плевен” на Областната администрация.

Въз основа на изпратени до областния управител доклади  от общини, институции и фирми, от участниците в заседанието беше направен анализ на причините, довели до затруднения при движението по пътищата, прекъсване на електрозахранването и водоподаването на територията на област Плевен във връзка с възникналата на 25, 26 и 27.11.2023 г. извънредна ситуация, вследствие на усложнената метеорологична обстановка.

Преобладаващото мнение сред представителите на общините беше, че в посочения период са имали затруднения в комуникацията с институциите, както и проблеми при почистването на участъците от републиканската пътна мрежа, намиращи се на тяхна територия.

В докладите и в хода на дискусията бяха предложени редица решения, някои от които са:

– да се анализира необходимостта от наличие на дървесна растителност в сервитута на
пътищата, която е предпоставка за възникване на тежки пътни инциденти, а при наличие
превантивно да се отстраняват стари и изсъхнали дървета и клони;

– да се предвиди изграждане на снегозадържащи съоръжения на местата, където ежегодно при подобни ситуации се образуват снегонавявания;

– липсата на връзка с електрическите подстанции при отпадане на захранването налага мобилните оператори да поддържат резервно захранване на мобилните клетки;

Беше изяснено, че ползването на високопроходима военна техника, с каквато ВВВУ „Г. Бенковски” разполага,  може да става само при обявено бедствено положение в конкретно населено място и при изрично заявена от кмета необходимост пред областния управител. От своя страна областният управител има правомощия да я изиска от министъра на отбраната.

Такъв случай вече имаше, когато на 27 ноември Виолета Иеремиева осигури от военното училище  роторен снегорин за почистване на пътя между селата Брестовец и Беглеж.

Областният управител благодари на всички  институции за положените усилия за справяне с усложнената зимна обстановка през ноември и изрази надежда, че ще бъдат взети адекватни мерки за предотвратяване на критични ситуации при предстоящите снеговалежи, които ще започнат в  петък през нощта и ще продължат в събота до обяд. Тя напомни на  общинските служители в областта, че трябва да призоват гражданите да се включват активно в почистването на районите по местоживеене.

Това информират от Пресцентър на Областна администрация – Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: