Пълна зала посрещна първата концертна вечер на Деветият Международен китарен фестивал – снимки

08.12.2023 7:46

В пълната с много настроение и изискана публика  зала „Катя Попова“ на 7 декември бе открит Деветият Международен китарен фестивал в Плевен.

Предстои музикален празник за града, който има огромно значение за развитието на музикалната култура и за обществото. Благодаря на всички, организатори заради които то е възможно да се реализира: читалище “ЛИК”; сдружение “Изкуството до мен”; Национално училище по изкуствата “Панайот Пипков”. Благодаря и на всички спомоществователи: най-вече на Лайънс клуб Плевен, както и на всички местни фирми и организации, които подкрепиха събитието. “, заяви при откриването на събитието на 7 декември Николай Михайлов – артистичен директор на фестивала. С поздравителен адрес организаторите и участниците във фестивала бяха уважени от кмета на Община Плевен д-р Валентин Христов.

„За мен е огромна чест от името на Община Плевен и лично от свое име да Ви поздравя с откриването на деветото издание на Международния фестивал на китарата Плевен 2023! Искрено се радвам, че за пореден път Плевен е център на това престижно събитие, превърнало се през годините в една от музикалните емблеми на нашия град, в културно пространство за срещи и приятелства между истински ценители на изкуството, музикални педагози и изпълнители. На всички – организатори, участници, гости и приятели на деветия Международен фестивал на китарата Плевен 2023, пожелавам здраве и творческо вдъхновение“, се казва в поздравлението от д-р Валентин Христов.

„Убеден съм, че заедно ще превърнем фестивалните дни във вълнуващ и неповторим празник на изкуството за Плевен“, пожела и доц. Иван Малкодански.

Кошници с цветя бяха поднесени от името на председателя на Общински съвет – Плевен доц. д-р Иван Малкодански и кмета на Община Плевен д-р Валентин Христов.

Плевен отново се превръща в китарна европейска столица. 123 участника, записани в конкурсната програма от цялата страна, Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Франция и Швейцария. Доказателство за мащабите и престижа на форума. Концертната програма е впечатляваща и разнолика. Ще видим китарата в почти всичките й направления по начин, който ще помним дълго. Ще чуем изпълнителите: Божана Павлова; Зорница Иларионова; Теодор Грозданов; Илин Папазян-Ниньо ; Стефанос Димитриу; ZeroOne; Костадин Шотев; Димитър Милушев; Весела Димова, както и лауреати от минали конкурси.

В първата концертна вечер публиката аплодира изпълненията на Плевенска филхармония и гост-солисти Антоан Гереро (Франция) и Георги Димитров-Жожо – един от най-успешните български класически китаристи, под диригентската палка на маестра Вилиана Вълчева.

Днес, 8 декември, фестивалът продължава с концерт на Божана Паврова – китара и Зорница Иларионова – цигулка. Мястото – зала „Катя Попова“, начален час – 19.00ч.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: