С какво морският колаген е полезен за здравето на кожата и ставите?

01.12.2023 7:32

Времето е враг на колагена. С напредването на възрастта производството му в тялото постепенно намалява и се забелязват признаци на стареене по кожата и болки в ставите.

След като организмът вече не произвежда достатъчно количество колаген, необходима ли е стимулация отвън и възможна ли е тя? Да, и още как. Научете повече в следващите редове.

Източник на изображението: freepik.com

Морски колаген

Морският колаген е с естествен произход и е богат на есенциални мастни киселини като омега-3 и протеини. В търговската мрежа можете да го откриете под формата на капсули, таблетки, прах или като серум за лице.

Кога е необходим неговият прием?

Ако се храните небалансирано, не се движите достатъчно стресирани сте или пушите, влияете пряко на нивата на колаген в тялото. Разбира се, напредването на възрастта също е ключов фактор за намаляването на неговото производство.

Без него кожата става по-слаба и податлива на наранявания и обриви, а вие самите не чувствате подвижни и усещате болки при движение. В такива случаи е добре да приемате колаген за стави и кожа, който да подобри цялостното им здравословно състояние.

Има два вида колаген:

  • Хидролизиран – усвоява се лесно от организма.
  • Натурален – трудно усвояване от организма.

От какво се извлича морският колаген?

Извлича се от кожата и люспите на морски риби, като сьомга и треска, с цел производство на козметика и хранителни добавки за поддържане на кожата и ставите. Това е основното предназначение на морския колаген, но не е единственото.

Използва се в следните случаи:

  • За насърчаване на заздравяването на рани, защото ускорява лечебните процеси.
  • За противодействие на разрушаването на тъканите.
  • За предотвратяване на наранявания и разкъсвания на сухожилията.
  • За лечение и предпазване от микробни инфекции.
  • За гъвкавост и здравина на ставите и сухожилията на спортистите.
  • За жени в менопауза.

Всяка форма на колаген, независимо дали си го набавяте чрез храна, хранителна добавка или козметика, подмладява клетките и ги прави по-здрави и устойчиви.

Какво отличава колагена от хиалуроновата киселина?

Често се смята, че морският колаген и хиалуроновата киселина изпълняват една и съща функция. Това не е съвсем така и ще ви изясним защо.

Колагенът е протеин, който действа пряко на структурата на кожата, костите, сухожилията и ставите. Той допринася за подвижността, намаляването на болката и сияйния и здрав вид на кожата. В козметиката се използват пептиди и ретиноиди, които да стимулират на производството на колаген.

От друга страна, хиалуроновата киселина, овлажнява кожата и задържа водата в нея, докато я поддържа плътна и хидратирана. Тя действа като смазка на ставите и е от полза за доброто им здраве.

Хиалуроновата киселина се използва предимно в бялата козметика. Тя е с ниско молекулно тегло и прониква по-дълбоко в кожата, докато версиите с по-високо молекулно тегло хидратират само повърхността на кожата.

За да обобщим, колагенът може значително да подобри състоянието на кожата и ставите ви. Ефектът от него се забелязва след поне 8 месеца използване. Разбира се, трябва да сте внимателни с приема му. В случай че сте алергични към риба и морски дарове, избягвайте морския колаген.

Също така не забравяйте, че колагенът е протеин и трябва да се възприема като протеинова добавка. В зависимост от производителя, две супени лъжици са около 11 г протеин, затова най-добре следвайте препоръките за дозировка на етикета.

Винаги се обръщайте към специалист, за да сте сигурни в безопасността на добавките, които приемате.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: