Празник на поезията, музиката и изобразителното изкуство в ОУ „Валери Петров“

24.11.2023 7:25

На 22 ноември на сцената на Центъра за работа с деца  в град Плевен учениците от вокална група „Дъга“,  от  Iв, IIа, IIIа,  IIIв и  V клас от ОУ „Валери Петров“ сътвориха Празник на поезията, музиката и изобразителното изкуство, посветен на петгодишнини на известни българи, които с гордост и уважение отбелязваме през 2023 г. – 100 години от рождението на Петър Ступел; 90 години от рождението на Борис Карадимчев; 110 години от рождението на Асен Босев; 130 години от рождението на Елисавета Багряна и 120 години от рождението на Златю Бояджиев.

България! Любима тема в творчеството на всеки родолюбец – поет, художник, композитор!

Едни от най-хубавите песни за България са дело на композиторите Петър Ступел и Борис Карадимчев, чиято музика  кара да оживее всяко стихотворение. Празникът започна с любимата и неостаряваща детска песен „Зайченцето бяло“ и завърши със „Сънчо“, с който заспиваше години наред всяко българско дете.

Вълшебното слово на Елисавета Багряна, написала едни от най-красивите думи за България, незабравимите стихове за най-малките на Асен Босев оживяха на сцената под звуците на вечните песни на Борис Карадимчев и вдъхновяващите  картини на неповторимия Златю Бояджиев.

С прекрасните си изпълнения на този празничен ден нашите ученици ни показаха как децата по Земята правят чудеса – тъмнината разпиляват, красота навред създават и раздават светлина. Затова са нужни няколко детски усмивки, извикани от приятелство, добра дума, прегръдка, весел детски стих и песен.

Информация и снимки: ОУ „Валери Петров“

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: