Започнаха безплатните кардиологични прегледи при пациентки с рак на гърдата в ,Сърце и Мозък’

11.10.2023 14:03

 В Световния месец за борба с рака на гърдата – октомври, във високотехнологичната ,Сърце и Мозък’, Плевен започна кампанията за безплатни кардиологични прегледи при пациентки с рак на гърдата с цел превенция на клинична и субклинична проява на кардиотоксичност. Инициативата се организира от клиниката по кардиология с ръководител проф. Яна Симова, с подкрепата на клиниката по медицинска онкология с ръководител доц. Наталия Чилингирова. Кампанията ще продължи през целия октомври и вече са факт и първите прегледани пациенти.

Прегледите се извършват от екипа по кардиоонкология: д-р Мартина Самарджиева, д-р Вероника Петрушева и д-р Мартин Сираков в следните дни и часове:

  • всеки понеделник – от 16,00 до 18,00 ч.;
  • във вторник, сряда и четвъртък – от 08,00 до 10,00 ч.

Предварителното записване на час е на тел.: 064 678 400. Желателно е пациентите да носят медицинска документация и актуални изследвания, ако разполагат с такива.

Прегледите включват: Електрокардиограма с измерване на артериалното налягане, щателна ехокардиографска оценка на сърцето с измерване на помпената функция на лява камера, както и оценка на глобалния лонгитудинален стрейн на лява камера, показател, който дава възможност да се уловят прояви на субклинична (още преди да се е проявила клинично) кардиотоксичност. Пациентките имат възможност и за проверка на специфични лабораторни показатели, които ще дадат допълнителна информация за състоянието на тяхното сърце като NTproBNP и тропонин. Тези изследвания ще се извършват допълнително, само при желание и не са част от предвидения пакет.

На база на получените резултати ще се изготвя прогноза за очаквани прояви на кардиотоксичност при всеки пациент и индивидуален план за проследяването му от кардиолог. Целта е да се предотврати увреждане на сърцето от противотуморната терапия в хода на лечението, за да могат пациентите успешно да проведат целия курс на лечение за рак на гърдата.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: