Национален турнир по спортен риболов за незрящи се проведе днес край Ясен

28.09.2023 16:04

Един от най популярните спортове, практикувани от незрящите, е спортният риболов. Ежегодно се провеждат национални турнири и държавни първенства по този вид спорт. Днес „СКЗХУ Плевен” организира на базата за спортен риболов „Оазис” в село Ясен, „Национален турнир по спортен риболов за незрящи”. Събитието е включено в спортният календар на Община Плевен за 2023г.

В него участваха 6 отбора с над 20 състезатели от всички области на България. На откриването присъстваха Ирена Николова – началник отдел „Спорт“ в община Плевен и Иван Дачев – експерт в отдел „Спорт“.  Получихме и поздравителен адрес от Областния управител на област Плевен – Виолета Иеремиева. Това информира председателят на Спортния клуб за хора със зрителни увреждания в Плевен инж. Павлин Ангелов.

Според него, това събитие от национален мащаб, което се провежда в нашия град, категорично ще допринесе за развитието на спорта за незрящи в общината ни, ще направи видими за обществото нашите членове, специфичните им  потребности и ще популяризира този вид спорт сред обществото. Това коментира председателят на Спортния клуб за хора със зрителни увреждания в Плевен инж. Павлин Ангелов.

През 2021г. Съюзът на слепите в България отпразнува своя 100-годишен юбилей. През цялата си история  ръководството на тази организация е стимулирало изявите на незрящите в областта на  спорта.

Началото на развитието на спорта за незрящи в България датира от 1962 г. с организиране на първата спартакиада по лека атлетика във Варна.

„Много са членовете на организацията, завоювали призови места в параолимпийски игри, световни, европейски и балкански първенства. Дългогодишният ни опит е доказал, че мероприятия в областта на спорта са едно от най-успешните средства за извеждане от социалната изолация на хората със зрителни проблеми. Те придобиват нови умения и знания за независим и достоен живот и доказват своите възможности, с което променят и обществените нагласи към тях в положителна посока.

Адаптираните и специализирани спортове, които развива Съюзът на слепите в България са в съответствие с разработените правила на Международната спортна федерация на слепи: лека атлетика, голбал, шахмат, спортна табла, спортен риболов, шоудаун (тенис на маса), колоездене тандем, стрелба с лък, канадска борба, гребане, Организацията ни разполага със специфичната материална база, тактилни шахове и табли, топки и врати за голбал, маси за шоудаун, велосипеди тандеми и др.

Ние имаме треньори и съдии, преминали специални обучения за правилата на спортовете и работа с целевата група.“ , съобщава инж. Павлин Ангелов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: