Община Гулянци и Кметство Гиген участват в подготовката и провеждането на голямо събитие на Улпия Ескус

19.09.2023 12:39

На 23 септември в римското селище Улпия Ескус край Гиген ще се проведе античният фестивал „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII“, който е част от проектните дейности, осъществявани от Асоциация Terra Dacica, клон Букурещ и НПО Съвет по туризъм – Свищов по Програма Еразъм+ – Партньорства в малък мащаб „Европейско единство и наследство на селско ниво чрез историческа възстановка“

От седмици Община Гулянци и Кметство Гиген подготвят терена за събитието. В програмата ще се включи и Местната комисия за борба с противообществените прояви при Община Гулянци, която ще организира в допълнение тематични активности за присъстващите  деца и ученици, като за най атрактивното участие са предвидени награди – 250 лв. за детска градина и 350 лева за училище.

Организаторите от  Съвета по туризъм обещават вълнуващо преживяване на всички посетители на фестивала „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII“.

За първи път след много векове по улиците и пред храмовете на римския град ще прозвучат командите на римските центуриони, ще се предлагат римски храни, занаятчии ще показват занаятите си, даки и сармати ще покажат доспехите си.  Във фестивала ще вземат участие 40 реенактори от най-старите групи за антични възстановки в България и Румъния – Първи Италийски легион и Terra Dacica Aeterna, които ще възпроизведат събития, обичаи и традиции от античността. Ентусиастите от групите за възстановки ще демонстрират умения, сила, исторически оръжия и облекла, които ще ви пренесат във времената на разцвет на Римската империя.

Фестивалът кани децата и родителите им от общините Гулянци и Долна Митрополия, всички любители на древната история и приключенията, туристи от цялата страна! Подготвена е вълнуваща програма, представяща културното богатство и античната история по дунавските земи. Посетителите ще имат възможността да се насладят на разнообразни изложби, работилници, представления, военни демонстрации и други старинни приумици, които ще забавляват и обогатяват вашите знания за античното наследство.

„Военните демонстрации са зрелищни и опасни! Ще покажем клетвата на легионера, битките с враговете на империята и ежедневния им бит. Ще разкажем историята на даките и битките им с Римската империя, със забележителен отпечатък върху историята на Улпия Ескус.  Решителната голяма битка в събота вечер ще  противопостави всички участници – римляни и варвари!“ – разказват организаторите и приканват: „Не пропускайте шанса да се присъедините към нас на I АНТИЧЕН ФЕСТИВАЛ „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII“ и да се потопите в магията на древната история. Очакваме ви в Гиген и римския град Улпия Ескус на 23-ти Септември 2023 г.!“

Програма на фестивала

23 Септември 2023, Улпиа Ескус

10.00 Откриване на фестивала. Приветствие към участниците и посетителите от кметовете на общините Гулянци и Долнa Митрополия.

10.30 Представяне на групите за възстановки, участващи във фестивала. Освещаване на знамената с тържествена церемония. Запалване на фестивалния огън.

11.00 Ателиета и работилници за посетителите – фенове на историята. Антични занаяти и приложни изкуства, антична мозайка и рисуване; гримьорско студио – варварските цветове на войната и макиажа на римската матрона. Тъкане, шев на древни облекла, коване, обработка на кожи, грънчарство, стрелба с лък, антична военна подготовка, за малчугани и големи.

12.00 Античната кухня: демонстрация на автентична древна кухня с приготвяне и презентиране на ястията пред посетители, гости и участници. Дегустация на публиката до последна троха и лъжица.

13.00 Ритуал по полагане на военна клетва Sacramentum Militiae на легионерите-новобранци. Възстановеният ритуал в изпълнение на легионерите от Legio I Italica показва непреходния характер на военната клетва в името на родината.

13.30 Презентация на облекло и оръжие на траки, даки, гети.

14.00 Презентация на облекло и оръжие на римляни

14.30 Викторина с любопитни исторически факти за публиката.

15.00 Настолни игри и зарове: демонстрация на антични настолни игри от Рим и Ориента.  Турнир ”Ulpia Oescus Open” по Рота и Дама за всички желаещи – за наградите на кметовете.

16.00 Голямата битка между варвари и римляни: Една кампания в лимеса на Истър След поредните провокации на варварските племена римските легиони нахлуват отвъд Дунава и се насочват към полевия лагер на обединената армия на даки и сармати. Вождът на варварите призовава за победа и обещава богатата плячка от римските крепости да се подели между войните-победители. Римският генерал вдига морала на легионерите с адлокуцио – вдъхновяваща реч и призовава за разгром на вероломния и подъл враг. Възползвайки се от разногласията между съюзниците-варвари, римляните нанасят светкавичен удар и печелят битката, но не и войната.

17.00 Загасяне огъня на Фестивала, награждаване на участниците. Обща снимка на участниците пред Голямата базилика в Улпия Ескус. Закриване на Фестивала.

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: