Община Гулянци изпълнява проект за подготвителни дейности за изготвяне на стратегия за ВОМР

22.08.2023 10:06

ЕВРОПЕЙСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ФОНД ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ-ЕВРОПА ИНВЕСТИРА В СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ

ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ 2014-2020г.

ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ДЕЙНОСТИ ПО ДОГОВОР № РД 50-48 от 15.03.2023г. ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ПОДМЯРКА 19.1 „ПОМОЩ ЗА ПОДГОТВИТЕЛНИ ДЕЙНОСТИ“, МЯРКА 19 „ВОДЕНО ОТ ОБЩНОСТИТЕ МЕСТНО РАЗВИТИЕ“ ОТ ПРСР ЗА ПЕРИОДА 2014 – 2020 г., С ПОДКРЕПАТА НА ЕВРОПЕЙСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ФОНД ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ

Община Гулянци в партньорство с община Плевен, „Нина 1925“ ЕООД и НЧ „Петко Рачев Славейков – 1923“ изпълнява Договор за безвъзмездна финансова помощ № РД 50-48/ 15.03.2023 г.) за изпълнение на проект за подготвителни дейности за изготвяне на стратегия за Водено от общностите местно развитие /ВОМР/.

ОБЩА СТОЙНОСТ НА ПРОЕКТА: 54 764 лв.

Безвъзмездна финансова помощ: 54 764 лв. (100 %)

Средства от ЕЗФРСР – 49 287,60 лв. (90 %)

Национално съфинансиране- 5 476,40 лв. (10 %)

Начална дата на изпълнение на проекта: 15.03.2023 г.

Крайна дата на изпълнение на проекта: 15.09.2023 г.

Изпълнението на цялостния проект включва подготвителни дейности за изготвяне на Стратегия за ВОМР на територията на местна инициативна група, която да обхване цялата територия на община Гулянци и част от населените места на община Плевен, а именно:

За община Гулянци: гр. Гулянци, с. Брест, с. Гиген, с. Искър, с. Дъбован, с. Загражден, с. Долни Вит, с. Сомовит, с. Милковица, с. Ленково, с. Шияково, с. Крета.

За община Плевен: с. Ясен, с. Буковлък, с. Опанец, с. Върбица и с. Бръшляница.

ОБЩО: 17 населени места

По Дейност 1 от проекта – популяризиране на процеса на разработване на стратегия за ВОМР се проведоха 5 бр.информационни срещи за минимум 10 участника на среща. Срещите се проведоха в населените места на община Гулянци (с. Шияково, с. Крета), както и в населени места от територията на община Плевен (с. Ясен, с. Буковлък, с.Опанец).

На срещите се информира местното население за етапите на подготовка на СВОМР, възможностите за включване на фондове от различните Европейски структурни и инвестиционни фондове, програми, съответните интервенции и възможностите за участие на местната общност. Провеждането на информационната кампания за възможностите за многофондово финансиране по различните програми и насърчаването на всички заинтересовани страни за активно участие в процеса на планиране и подготовка на Стратегията имаше за цел дефиниране на приоритетите и направленията за бъдещото местно развитие на територията.

Изготвена е интернет страница на Сдружението със следния електронен адрес: www.gulyantsi-pleven.eu.

В периода юни – юли 2023г. бе изпълнена дейност 2 – Обучение на местни лидери и заинтересовани страни по различни населени места на територията на МИГ: с. Гиген, с. Брест, с. Милковица, с. Буковлък.

Продължава и изпълнението на дейност 3 от проекта – Проучвания и анализи на територията, в рамките на която ще бъдат изготвени следните документи:

– Социално-икономически анализ на територията на МИГ в това число: географски, демографски, социално-културни, икономически, инфраструктурни и административни характеристики на територията, SWOT – анализ. Идентифициране на основните проблеми на територията и анализираните сектори, извеждане на препоръки и възможни начини за преодоляване на идентифицираните проблеми, както и препоръки по какъв начин Стратегията за ВОМР ще адресира идентифицираните проблеми и ще използва и доразвие силните страни на региона.

– Идентифициране и анализ на заинтересованите страни, нагласите на местните общности, проблемите и възможните начини за решаването им, изводи и препоръки за устойчиво местно развитие.

Паралелно с всички дейности се изпълнява и дейност 4 – Подготовка на стратегия за ВОМР, включително консултиране на местната общност във връзка с подготовката на стратегията. По тази дейност предстоят да бъдат обявени 2 бр. обществени обсъждания на проекта на стратегията, за което ще бъде обявена допълнителна информация на сайта на Сдружението.

 

Настоящата публикация е осъществена с финансовата помощ на Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони във връзка с Договор № РД 50-48 от 15.03.2023г.,финансиран по Подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“, мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от ПРСР за периода 2014-2020г.

Община Гулянци, област Плевен, ул. „Васил Левски“ № 32, интернет адрес: www.gulyantsi-pleven.eu

#тагове:

НАЙ-НОВИ: