Проведе се работна среща за координация на дейности по Механизма за предотвратяване на отпадането от образователната система

05.09.2023 15:06

Работната среща, организирана от Областен координационен център, имаше за цел да бъдат представени данни от информационната система на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст и да се обсъдят предложения за по-ефективно му прилагане в бъдеще.

Домакин на форума беше Областна администрация Плевен в лицето на заместник областния управител Николай Абрашев. Той откри работната среща, изразявайки готовността на институцията, която представлява, за пълна подкрепа на дейностите по Механизма,  в съответствие с отправения неотдавна на заседание в МС призив от министър-председателя акад. Николай Денков всички институции да оказват пълно съдействие по прилагането му.

В дискусията взеха участие: Албена Тотева – началник на РУО, Светлана Георгиева – директор на РД „Социално подпомагане”, Елка Ангелова – директор на „Бюро по труда”, Георги Георгиев – инспектор за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в ОД на МВР, експерти по образованието и началници на отдели в общинските администрации, директори на училища, педагогически съветници от Плевен, Белене, Левски, Кнежа, Червен бряг, Никопол, Искър, Пордим, Долни Дъбник и Долна Митрополия.

  Причина за въвеждането на Механизма е необходимостта от интегрирана политика и ангажираност на всички ведомства и институции, свързани с образованието и с личностното и професионалното развитие на децата и учениците в България.  Целта му е да се подобри междуинституционалното взаимодействие и да се определят функциите и задълженията на всички отговорни страни. Прилага се по отношение на децата и учениците, които не са обхванати в образователната система, за които има риск от отпадане от училище и детска градина или са напуснали преждевременно образователната система.

Работата по Механизма е ежедневна и динамична, сподели Албена Тотева, и не е достатъчно децата да бъдат върнати в училище, а е много важно да се следи тяхното пълноценно участие в образователния процес и личностното им развитие.

За да са  ефективни мерките е необходимо пълно синхронизиране на образованието и социализацията на децата и учениците.

Информация и снимки: Жаклин Рафаелова, Експерт връзки с обществеността в Областна администрация – Плевен

 

 

НАЙ-НОВИ: