Над 70 участници и уникални рецепти на фестивала „Пълнената чушка – най-вкусната левченска традиция“

22.08.2023 13:28

Предстоящите Панаирни дни в град Левски и четвъртото издание на уникалния Националния фестивал „Пълнената чушка – най-вкусната левченска традиция“ бяха темите на пресконференцията на кмета на Община Левски Любка Александрова в пресклуба на БТА Плевен.

Фестивалът се организира от Община Левски и НЧ „Георги Парцалев – 1901“. Той ще се проведе на 26  август/събота/. Подготовката за кулинарното събитие и възможността българските производители да представят български храни и продукти на фермерски пазар е в ход, стана ясно на пресконференцията. Всички любители на кулинарното изкуство и всички, които обичат да се забавляват, ще имат отново прекрасната възможност да участват в кулинарен конкурс и забавни състезания с музика и танци, да дегустират и се веселят.

„Целта ни е да се съхрани и популяризира българската кулинарна традиция, в която пълнената чушка присъства на всички събори, панаири и празници в община Левски и се даде възможност на производителите на традиционни и нетрадиционни храни и продукти да представят изделията си на националния фестивал.“, коментира Любка Александрова.

Журито на фестивала ще бъде председателствано от шеф Иван Звездев, който ще покаже рецептата за мързеливи пълнени чушки.  Категориите в конкурса, който се провежда в рамките на фестивала, са три, уточни Петя Чолакова, старши експерт „Образование, култура и спорт“ в общинската администрация –  „Пазители на традицията“, „Кулинарно вдъхновение“ и „Шарено бурканче“.

Кулинари на възраст от 5 до 80 години ще се включат в тазгодишното издание на фестивала. Над 70 участници ще демонстрират своите модерни интерпретации и традиционни рецепти на пълнени чушки. Специални щандове на фермерския пазар пък ще отворят млади производители от Община Левски, избрали след студентските години да се завърнат в родния край.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: