,Мама и Аз’ се включва в Световната седмица на кърменето

01.08.2023 14:50

Най-новата клиниката за майчино и детско здраве в страната – ,Мама и Аз’, се включва в Световната седмица на кърменето с поредица инициативи. Кампанията се провежда в дните от 1 до 7 август, темата тази година е „Създаване на условия за кърмене – промяна за работещите родители“.

rpt

„Кърменето е най-добрият избор за хранене на бебето, а майчиното мляко е най-добрата защита за него“, категорични са от ,Мама и Аз’. С това послание в клиниката бе дадено начало на лятното издание на Училището за бъдещи родители под надслов „Кърменето – лесно и приятно“. „Кърменето може да бъде успешно и лесно, ако имате предварителна подготовка и знаете какво да очаквате. Целта на нашата среща в рамките на Световната седмица на кърменето бе в свободен разговор, с въпроси и отговори, да говорим за всичко по темата, което вълнува нашите участници“, сподели Малина Виткова – старша акушерка и лектор на Училището за бъдещи родители.

Сред акцентите по време на дискусията бяха конкретните ползи от кърменето както за новороденото, така и за майката. Посочено бе, че кърмата съдържа над 200 незаменими хранителни съставки за бебето. Нужното количество енергия, хранителни вещества и течности през първите шест месеца се осигуряват именно от майчиното мляко. Кърменето подобрява имунната система, кърменото бебе по-рядко боледува, по-лесно понася и имунизациите. Самият процес на кърмене създава изключително близка връзка между майката и бебето, стимулира психическото и интелектуалното развитие на детето. Кърменето помага за правилното изникване на зъбите, развитието на челюстта и гласовия апарат. Научно е доказано, че кърмените деца имат по-добро умствено развитие от некърмените. С две думи – колкото и кратко да кърмите, бебето Ви само ще спечели от това.

rhdr

„Един от често задаваните въпроси е дали новороденото знае как да се справи с процеса на кърмене? Винаги успокояваме бъдещите родители, като обясняваме, че бебето има вроден инстинкт за това и няма нужда да го учи“, успокояват от ,Мама и Аз’. „Бебето е живяло в утробата на майката около 40 седмици и когато излезе от тази позната и уютна, макар и тясна, среда, то чувства объркване. Неонатолозите препоръчват да дадете на новороденото да суче най-скоро след раждането, това му дава усещане за спокойствие. Златното правило е, че на бебето му е необходимо толкова майчино мляко, колкото изпие. Сучейки постепенно, то започва само да регулира лактацията“, допълват специалистите.

По време на срещата бяха поставени и още въпроси за: правилния режим на кърмене; нужно ли е да будим новороденото за хранене, ако е заспало?; какво включва подготовката на майката за кърмене?; защо помпата за кърма е важна за повечето майки и кои са предимствата ѝ?; и др.

През цялата седмица продължават и индивидуалните срещи с бъдещи родители, по време на които специалистите от родилния комплекс ще отговарят на въпроси и ще помагат със съвети за първите стъпки на спокойното и успешно родителство.

В клиниката продължават и с традиционните програми за обучение на бъдещи майки и татковци в грижи за новороденото, включително и т.нар. „кенгуру грижа“. „Благодарение на програмата нашите акушерки, под ръководството на неонатолог, ще бъдат най-близо до майките и ще помогнат за изграждане на пълноценната връзка майка – дете още от първия момент. Обучението на младите родители е приоритет – така родителите на нашите бебета ще бъдат спокойни и максимално подготвени в грижите за своите деца при изписване от отделението. Защото за нас всички пациенти – малки и големи, винаги стоят на първо място“, категорични са от ,Мама и Аз’.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: