Първо офицерско и сержантско звание получиха днес випускниците на ВВВУ „Георги Бенковски“

28.07.2023 16:06

„Днес Вие ставате част от славните традиции на българските Военновъздушни сили. Бъдете горди последователи на делото на плеядата български пилоти и авиоконструктори, отредили специално място на България в историята на въздухоплаването и зората на военната авиация. Гордейте се с Вашите предшественици и бъдете достойни за мисията“. С тези думи заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев се обърна към випускниците на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“, които днес, 28 юли, получиха първо офицерско и сержантско звание.

„Пред лицето на новите рискове и заплахи за сигурността днес в българското общество има безпрецедентен за последните десетилетия консенсус относно необходимостта от инвестиции в отбраната и модернизация на армията. Разчитаме на Вас заедно да трансформираме въоръжените сили и да ги превърнем в непреодолим гарант за отбраната на страната“, каза още той и подчерта, че випускниците ще имат възможността да изграждат новите отбранителни способности на България и да реализират съюзническите ни ангажименти по укрепване на регионалната и колективната сигурност.

„От името на военното ръководство на Министерството на отбраната ви благодаря за това, че подходихте наистина отговорно, вложихте много труд и старание, за да се дипломирате с постигнатите резултати. Оттук натам отговорностите ви нарастват още повече. Ние вярваме и разчитаме, че 72-рият випуск на Висшето военновъздушно училище ще даде кадрите, които ще изградят бъдещето на нашите Военновъздушни сили“. Това каза в приветствието си заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков.

„В армията техниката трябва да се променя, въоръжението да се модернизира, способностите да се развиват, хората да се усъвършенстват съгласно бързото развитие във военното дело. Но военнослужещите винаги остават хора на честта и на достойнството“, подчерта генерал-лейтенант Стойков. Той изрази признателност към ръководството на училището, командирите, преподавателите и инструкторите за положените усилия в обучението и подготовката.

Началникът на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски също поздрави курсантите, кадетите и студентите от випуск „Васил Левски“ и ги призова да превърнат утвърждаването на имиджа на Българската армия и на своята алма матер – Висшето военновъздушно училище, в най-висша и отговорна кауза, на която да се посветят.

Тържественият акт по присвояване на първо офицерско звание се проведе в Плевен в присъствието на висши офицери от Българската армия, представители на местната и държавна власт, военно-родолюбиви организации. Общо 31 випускници получиха първите си офицерски пагони. На церемонията бе присвоено и първо сержантско звание на кадетите-випускници, бяха връчени и дипломите на абсолвентите на ВВВУ.
Заместник-министър Георгиев връчи наградите, юбилейния медал и пагоните на първенеца на випуска лейтенант инж. Йоанна Данева от специализация „Летец-пилот“ и на отличника на специализация „Летец-пилот – лейтенант инж. Мариян Цветанов.

Генерал-лейтенант Цанко Стойков връчи наградите и дипломите на отличниците на специализации: лейтенант инж. Стефани Асенова -„Ръководител на полети“, лейтенант инж. Мартин Симеонов – „Авиационни електроприборни и автоматични системи“, лейтенант инж. Димитър Янков – специализация „Радиоелектронно оборудване на летателните апарати“.

Информация и снимки: Министерство на отбраната, официален сайт

#тагове:

НАЙ-НОВИ: